Khoreshte karafs eller persisk sellerigryta
Khoreshte karafs, uttalas ungefär "sjåreshte karafs", är ett exempel på en syrligare rätt från det persiska köket. Smör rundar avsmakerna fint och kan behövas i frånvaron av kött. Vill man ha kött i grytan så steker man det med löken när den är gyllene. Sedan kokar man det med övriga ingredienser. Jag tycker om att blanda i veggo-kycklingbitar, qournbitar eller stekt fisk innan servering. Då kan man steka dessa i saffran istället för att blanda den i grytan. Efter några dagar i kylen går den vegetariska varianten väl ihop med chorizo.
Tid: 2 timmar
1 gul lök, finhackad
smör, olja eller ghee
½ tsk gurkmeja
ev 500 g kött i små grytbitar (lamm, kalv, kyckling)
1 blekselleristånd, cirka en liter skuren i bitar på 2-3 cm, använd gärna bladen också
3-5 dl bladpersilja, finhackad
1-2 dl färsk mynta, finhackad, torkad i mindre mängd kan ersätta färsk
½ - 1 dl pressad lime eller citron, iransk pressad lime finns att köpa på flaska, helst av märket 1 & 1
en nypa saffranstrådar
salt, svartpeppar
ca 5 dl vatten, tillsätt med försiktighet efter hand så grytan inte blir för tunn
- Stek löken gyllene, tillsätt gurkmejan och stek i en halvminut. Häll över i en gryta.
- Fräs sellerin i en stekpanna ca 10 min, häll över i grytan.
- Stek örterna i 5 minuter och häll dem i grytan.
- Tillsätt lime- eller citronjuice, saffran, salt, peppar och vatten, låt koka sakta i 25-30 minuter tills sellerin är mjuk och god.
- Smaka av med salt, lime eller citron och smör för att runda av.