Klyftpotatis med ankfett och lite annat gott

Jag tycker att klyftpotatis bara blir riktigt värda besväret om de sjuds lite innan. Ytan blir vackrare och konsistensen saftigare. Knepet är att salta rejält i vattnet. Den exakta orsaken till detta hittar ni i Matmolekyler 2: Återkomsten, som utkommer endera årtiondet. Tyvärr var det vissa oklarheter i mina anteckningar till receptskissen, så jag hoppas att det här är korrekt. Annars kommer jag fortsätta söka det rätta receptet lika ivrigt som en korsriddare sin graal. Ankfett kan vara svårt att hitta på vissa håll men finns ofta i saluhallar, charkdiskar i vanliga stora butiker med en smula ambition(t. ex. Vi Hornstull), hos slaktare, i ostbutiker, delikatessaffärer. Eftersom det är en helkonserv finns det på en del förvånande ställen.


Portioner: 6
Tid: ca 40 minuter
Du behöver: 

1200 g potatis, krämig sort
2 1/2 msk salt
2 l vatten
2 dl ankfett
1 tsk fänkålsfrö, lätt mortlat
3/4 msk finhackad färsk rosmarin
1 stort finsmulat lagerblad
0,5 tsk fint havssalt

Gör så här: 
  1. Sätt på ugnen på 200°C grader, helst varmluft. Koka under tiden upp 2 l vatten med 2 1/2 msk salt. Skala potatisen och dela varje i 6 klyftor.
  2. Sjud potatisklyftorna i 5 minuter. Låt dem ånga ganska torra i ett durkslag. Lägg i en skål, klicka fett över och vänd runt med kryddor och salt.
  3. Lägg klyftorna i en ugnsfast form av metall. Arrangera dem med eggarna uppåt.
  4. Sätt in i ugnen i 20-25 minuter.
  5. Sätt på grillen på 225°C i 5 minuter tills potatisklyftorna fått färg. Slå av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt om du behöver hålla dem varma.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2012-02-09
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh