Knäcke med ägg, kaviar, pepparrot och varmt smör

Receptmakare: Dag Hermelin, Lisa Förare Winbladh

Portioner: 12 pyttesmå mackor

Tid: 10 minuter

Den här delikata men skenbart enkla förrätten bjöd matgeniet Dag Hermelin mig på för många år seda. Perfekt rätt fär långväga gäster som vill lära känna svenska smaker. Smöret måste vara varmt ochpepparroten nyriven. Fubba inte med det!

  • 3 mjukkokta ägg, grovt tärnade
  • rökt kaviar av hög kvalitet
  • ca 1/2 dl löst packad nyss finriven peppaprrot
  • 1/2 dl smält hett smör
  • 12 små bitar gott knäcke
  • dillvippor
  1. Arrangera alla torra ingredienser enligt bild. Skeda över det heta smöret och servera bums.

Just nu har jag matlagningskurs på Matlabbet för en grupp ystra herrar. När de anlände hade jag förberett lite snacks: Vilmas knäcke med kryddostkräm och pepparstekt trumpetsvamp med chinkiangvinäger samt den här enkla men löjligt goda knäckemackan. Grovtärnat hårdkokt ägg, en sträng rökt kaviar med hög romhalt, nyriven pepparrot, en dillvippa och så det hemliga vapnet: Smält smör som strilas över. Upphovsmannen till mästerverket är Dag Hermelin.

Nu har herrarna romprovning (sån man blir full av alltså) medan jag vilar mina värkande fötter.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh