Kofta på röda linser (eller superenkel vegopastej)

Det här är det absolut enklaste receptet jag har på linskofta. Förvånansvärt gott och en välsignelse för nybörjare i köket. I originalreceptet ingick en hel gul lök som finhackas, frästes mjuk i olja och fick sjuda med linserna. I bland är jag för lat. Än sen då?

Jobbig grej: Jag kommer snart att publicera en ännu godare variant, som dock är lite mer omständig att laga. Jag är ju som jag är.


Portioner: 20 bullar
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

2 1/2 dl röda linser
7 1/2 dl vatten
1 msk lantbuljongpulver
ca 2/3 tsk hel spiskummin
1-2 krm kanel
2-4 msk tomatpuré
1 1/2 dl finkornig bulgur, helst fullkorn
2-4 msk ajvar
1/2-1 dl olivolja
chiliflingor efter behag, helst milda turkiska eller koreanska
1 msk pressad citron eller 1/2 msk vinäger
2 msk finhackad gul lök
ev 1 dl finskuren dill, persilja (vad du har hemma)
ev 1/2 tsk torkad mynta

Gör så här: 
  1. Sjud de röda linserna helt mjuka med vatten och buljongpulver. Rosta spiskummin i torr panna på medelvärme tills de doftar. (Hoppa över detta om du bara har malda kryddor.) Mortla  fint.
  2. Rör ner spiskummin, kanel, tomatpuré och bulgur i linserna. Fortsätt värma under omrörning i två minuter. Nu ska du ha en tjock gröt. Om den är svår att röra kan du tillsätta lite mer vatten. Blanda ner alla övriga ingredienser utom salladslök och örter. Låt röran svalna med locket på.
  3. Rör ner ajvar, olivolja, chiliflingor, citron, lök och örter. Justera konsistensen med mer vatten om det behövs. Röran ska vara saftig men lätt att forma utan att den tappar formen. Rör ner lök och mynta. Smaka av. Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem lätt. Rulla fina dolmar eller bullar. Förvara i kyl.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh