Kong namul: Koreansk sallad på mungbönsgroddar

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Kong namul är mungböngroddar som sjuds i saltat vatten och sedan blandas med soja, salladslök och sesamolja. De tre koreanska S:en, med andra ord. Undrar om det finns någon koreansk rätt som inte innehåller åtminstone en av de smaksättarna? Det jobbigaste med den här namulen är att befria groddarna från sitt skal, men lugn... Jag har ett tips som förenklar även det momentet.

  • 1 paket (ca 250 g) mungbönsgroddar
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk koreansk soja (eller ljus japansk)
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1/2 tsk socker
  • 1 strimlad salladslök
  1. Tappa upp kallt vatten i diskhon. Släng i böngroddarna och rör om med handen. Då lossnar de flesta av de gröna skalen och är lätta att hiva upp och slänga i vasken. Befria de groddar som inte villigt släpper ifrån sig skalen. Ta upp groddarna och låt rinna av.
  2. Lägg groddarna i en kastrull tillsammmans med vattnet och saltet. Sjud långsamt i 10 minuter. Häll sedan av vattnet och låt groddarna ånga torra.
  3. Blanda de varma groddarna mer övriga ingredienser och låt svalna. Klart.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert