Konsten att koka höns
Att gamla tiders hönssoppa ansågs både universalkur och en närande kärlekshandling är lätt att förstå när man smakat sin första, hemkokta hönsbuljong. Den har mycket lite att göra med de där glutamatstinna tärningarna man hittar i butik och kan användas som grund till nästan vilken soppa som helst. Köttet kan antingen hamna i soppan eller serveras med någon av de såser jag föreslår nedan. Tänk på att ju äldre hönan är, desto längre behöver den koka för att bli mör. Men i gengäld blir buljongen smakrikare och komplexare. Hönans ålder ser du lättast på fettets färg: ju gulare desto äldre är en gammal regel som fungerar än idag, även om det till viss del beror på fodret.
Tid: 2-3 timmar
1 höna
2 liter vatten
½ -1 msk salt
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, skivade
2 vitlöksklyftor, skalade och delade
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
4 persiljestjälkar
- Ta fram en gryta stor nog att rymma hönan. Dela den eventuellt om den inte får plats ordentligt. Täck hönan med kallt vatten och tillsätt övriga ingredienser. Låt hönan koka upp och skumma ytan.
- Sjud hönan tills köttet är mört och lätt går att lossa från benen, 2-3 timmar beroende på storlek och ålder.
- Ta upp hönan ur buljongen och rensa köttet från benen. Lägg tillbaka ben och skinn i buljonggrytan. Sjud buljongen ytterligare 30 minuter och sila sedan bort hönsrens, grönsaker och kryddor.
- Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och skrapa sedan bort fettkakan som bildats överst. Fettet kan användas till att fräsa grönsaker i till soppor och stuvningar.