Konsten att koka tunga


Tid: 1 1/2-3 timmar
Gör så här: 
  1. Laga gärna tungan dagen innan den ska ätas. Sjud den mjuk i lättsaltat vatten, gärna med ett lagerblad och någon skiva färsk ingefära eller en bit torkad. Hoppa över saltet om tungan är rimmad.
  2. Fiska upp tungan när den är mjuk när du sticker i den med en gaffel. Spetsen ska vara riktigt mjuk. Det brukar ta runt 2 timmar för en kalvtunga, 1 1/2 timme för en gristunga och minst 3 timmar för en oxtunga. I andras recept anges ofta kortare tid men jag tycker att tungan blir för hård då.Finessen är att all hård bindväv ska omvandlas till gelatin så att tungan smälter i munnen.
  3. Dra av skinnet medan tungan är varm eller låt stå i kyl över natten och skala med potatisskalare.Om du använder den senare metoden blir du av med den knottriga ytan som vissa ängselmagade finner oaptitlig.
  4. Spara buljongen som smakar fullkomligt underbart. Om du vill kan du tillsätta kryddor, en skivad selleristjälk, lite purjo och fint tärnade rotfrukter sista halvtimmen tungan kokar så får du ännu finare smak

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh