Koreansk hotpot med fläskkarré, tofu, potatis och rabarber

Visst händer det att man blir sugen på långkok redan i augusti? Snälla, säg ja, jag vill inte bli betraktad som alltför pervers. Fast det är kanske redan för sent …

Det här är en spinoff på de olika grytor med kimchi jag älskar hett. Godast är de på kimchi min man lagat till. Målsättningen var att basera den på så svenska ingredienser som möjligt.  Den kimchi du hittar i kylarna på asiatiska butiker är nämligen ofta influgen, vilket ju är ett rätt korkat sätt att transportera mat på. (Svensktillverkad kimchi finns ofta på Korean Food på Luntmakargatan.) I stället för kimchi använde jag fisksås och en färdig koreansk galbimarinad. Galbimarinader finns en hel uppsjö men de innehåller i regel plommon, vitlök, fermenterad bönpasta och en satans massa chili. Jag valde såsen med minst tillsatser. Den såg nästan ut som flaskan på bilden.

Nåja, med svenskt revbensspäll (Nibble rekommenderas), rabarber, kålrabbi, svensk tofu och potatis blev det en riktigt förtjusande gryta. Med förhållandevis låg arbetsinsats. Ful? Asch, det är bara betraktarens öga.

Jag tycker inte att man behöver skala ingefäran till den här typen av rustik mat, men tvätta den helst i varmt vatten och en droppe diskmedel.

MINDRE KOLHYDRATER? Byt ut potatisen mot blomkål eller rättika. Servera med sallad och kanske misomajonnäs.

LITE MILDARE? Minska mängden marinad. Tärna ner 3-4 tomater eller plommon från början. 

VEGAN? Återkommer med en spinoff inom kort.

JÄTTELAT/SMART: Tärna kött grovt. Blanda med 800 g kimchi. Baka i ugn cirka 2 1/2 timme. Vänd ner 400 g tärnad fast tofu och tunt skivad rabarber.  Baka tills köttet är helt mört. Smaka av med ljus soja.


Portioner: 8-10
Tid: 3 1/2 timme
Du behöver: 

800 g tjockt revbensspäll med ben eller fläskkarré, skuret i stora munsbitar
3/4 dl ljus soja
2 msk ljus miso (eller lite mer ljus soja)
1/2 dl galbimarinad (beroende på styrka)
1/2 dl fintärnad eller grovriven ingefära
300 g (2-3 rejäla stjälkar) rabarber
350 g (1 liten) kålrabbi
350 g (4 medelstora) potatisar
1/2 - 1 msk ljust muscovadosocker
(ev. 1-2 msk risvin eller finosherry)
400 g fast tofu, gärna ekologisk Yipin
1/2-1 msk asiatisk fisksås
finskuren koriander, helst från knippa
TILL SERVERING
quinoa, korngryn eller basmatiris
gröna grönsaker

Gör så här: 
  1. Blanda köttet med soja, miso, marinad och ingefära i en stor, tjockväggig emaljerad stekgryta. Låt gärna marinera upp till en timme, men det är inte nödvändigt.
  2. Skiva ena rabarberstjälken tunt. Strö rabarbern över köttet och sätt på lock. Sätt in i kall ugn och sätt ugnen på 125 grader. Låt stå i två timmar. 
  3. Halvera kålrabbin och skär bort skalet med vass kniv. Skär i kuber stora som speltärningar. Skär potatisen i lika stora tärningar. Vänd ner med köttet tillsammans med muscovadosocker och ev vin. Sätt på locket och kör in i ugnen igen. Kör ytterligare 30 minuter.
  4. Tärna tofun grovt. Skiva resten av rabarbern tunt. Vänd ner tofu och rabarber i köttgrytan tillsammans med fisksås. Fortsätt tillagningen tills köttet är helt mört och potatisen är mjuk, cirka 30 minuter ytterligare.
  5. Vänd ner grovt skuren koriander och smaka av med mer ljus soja och socker.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh