Krämig blomkålssallad med äpple
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
Om du är för lat för att laga din egen majonnäs kan du använda enbart riktigt god tjock yoghurt smaksatt med mycket fransk senap. Försök inte med färdig majonnäs på burk. Den smakar nästan alltid illa!
Om du byter ut äpplet mot ett par hårdkokta hackade ägg smakar salladen gott på ett helt annat sätt, men väldigt gott.
- 1 medelstort blomkålshuvud
1 stort syrligt svenskt äpple, gärna Aroma
1/2 dl finhackad salladslök eller det gröna på en fin purjo - Såsen:
- 1 tsk senapsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk gott currypulver
1 dl hemlagad majonnäs
2 dl naturell yoghurt
fransk senap efter behag/obehag
1 tsk råsocker
finhackad färsk koriander
- Gör såsen. Rosta spiskummin och senapsfrön i en torr panna tills de börjar knäppa. Slå raskt över i en mortel och stöt dem lätt. Blanda med övriga ingredienser till såsen.
- Dela blomkålen i buketter. Koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten . Häll upp i durkslag och låt ånga torrt.
- Tärna äpplet i ärtstora bitar. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Strö över koriander.