Kryddig morotssoppa med nigella

Receptmakare: Berit Lindén

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

Små nigellafrön ger knorr i den här billiga soppan. Den passar också mycket bra som en raffinerad förrätt i mindre portioner. Dekorera då gärna med en liten fin fiskbit och en kvist mynta eller koriander. Den kan även serveras kyld.

  • 500 g morötter
  • 1 gul lök
  • 2 msk grovriven färsk ingefära
  • 1/4 tsk kalonji (nigella)
    50 g smör (+ ev några klickar vid mixning)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk curry
  • 8 dl buljong av grönsak eller kyckling
  • 1 dl pressad apelsin
  • 1/2 tsk finrivet apelsinskal
  • salt, nymald peppar
  • Till servering:
  • 2 msk finhackad salladslök
  • Tjockyoghurt
  1. Skala morötter och gul lök. Skiva dem tunt. Fräs lök och ingefära i smöret utan att de tar färg. Blanda ner curry, pressad vitlök och morotsslantar. Fräs 3-4 minuter under omrörning.
  2. Häll i buljongen. Sjud soppan under lock tills morötterna mjuknat, 15-20 minuter.
  3. Fiska upp morötterna och kör till slät kräm i matberedare med hälften av buljongen. klicka ev ner lite smör.) Häll tillbaka i kastrullen med resten av spadet. Hetta upp. Rör ner den pressade apelsinsaften. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll upp soppan i varma tallrikar eller små skålar. Garnera med yoghurt och salladslök.

Bild för Redaktionen
2008-12-15
Av

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
2017-03-16
Bild för Redaktionen
2016-03-15
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
2015-11-17
Bild för Redaktionen
2015-11-16