Kryddiga bönor och rödlök med kryddfrön och örter

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

4 portioner

Tid: ca 15 minuter

 

Rasande gott till lammkotletter, stek, linsbiffar eller lammfärsbiffar. Matchar både medelhavssmaker och mer indiska rätter. En klick tjock yoghurt eller smulad fetaost är gott på.
Ajowan är små lustiga indiska frön med smak av timjan. De kan bytas ut mot t ex anis eller spiskummin. Smaken blir naturligtvis helt annorlunda men god på ett annat vis.

  • 300 g haricots vert, frysta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 tsk ajowan
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl finhackad dill, mynta och koriander
  • 1 nypa socker, salt
  1. Rosta kryddfröna i torr tills de börjar knäppa. Mortla dem lätt. Lägg åt sidan. Ansa löken och klyfta mycket tunt medan bönorna kokar. När du klyftar den behåller den färg och struktur bättre än när du skivar den.
  2. Hetta upp en stor kraftig stekpanna rejält. Häll ner oljan. Stek löken någon minut tills den mjuknat lite. Vänd ner bönorna och stek på hög värme tills de mjuknat, ca 5 minuter. Blanda ner kryddfröna sista minuten.
  3. Häll över i en serveringsskål. Blanda med citron. Smaka av med socker och salt. Vänd ner kryddörterna.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh