Kryddstekt blomkål med koriander och kokosdipp

Min vän Anna serverade denna kryddstekta blomkål på julbordet. Det är trevligt med vänner som gör lite som de vill och ser till att det finns fler grönsaker när närvaron på julbordet kontrolleras. Särskilt när man får något så här gott - en långbakad blomkål som är både kryddig, smörig, mjuk och krispig på samma gång.

Jag tycker inte du ska vänta i 362 dagar för att upprepa Annas succé. Gör blomkålen redan idag. Den blir god att servera som ett tillbehör eller med råris och kanske paneer (indisk färskost), lax eller kyckling för en matigare middagsrätt. Eller med en tomatsallad med koriander och rödlök, ett naanbröd och en kikärtsröra för ett helt vegetariskt avslut på 2016.&nbsp eller början på 2017;


Portioner: 4
Tid: 15 + 1 timme i ugnen
Du behöver: 

1 blomkålshuvud ca 800 g
75 g smör
1,5 msk finriven ingefära
0,5 tsk salt
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk spiskummin
2 krm gurkmeja
resten av koriandern samt limeklyftor till garnering

*Kokosdipp*
1,5 dl riven kokos
1 dl ljummet vatten eller kokosmjölk/kokosgrädde
3 dl yoghurt 10%
finrivet skal från 1 lime
0,5 kruka hackade korianderblad och stjälkar

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda ingredienserna till smöret.
3. Skär ev. av blomkålsfoten så att huvudet står stadigt. Klappa in hela huvudet, även bladen, med kryddsmöret. Ställ blomkålen på en plåt med bakplåtspapper och baka ca 25 minuter tills det har fått färg. Sänk värmen till 150° och baka ytterligare ca 35 minuter tills blomkålen är al dente om man sticker in en kniv.
4. Blötlägg under tiden kokosflingorna i vattnet ca 30 minuter. Blanda med yoghurten. Rör ner limeskalet och koriandern och smaka av med salt. Servera blomkålen med smöret som blir kvar på plåten samt såsen.
5. Garnera med resten av koriandern samt limeklyftor. 

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist