Kulturkofta (godaste linspastejen)

Är man kulturkofta gillar man givetvis bulgurkofta. Mitt recept är en spinoff på den turkiska paradrätten kofta. Vi pratar alltså om små kalla veganbullar som passar enormt bra på picknick eller sommarbuffé.  Dessutom är orullad röra ett fantastiskt vegnskt smörgåspålägg. Du kan förstås använda en klick i mina wraps som är världsberömda i hela Herrängen. Eller servera som snacks eller tillbehör till grekisk sallad. Eller … äsch, det får du räkna ut själv. Inspiration kommer från den begåvade kocken Felicia Kiper Hellman.

Naturligtvis är det fritt fram för hämningslösa innovationer! Vill du ha ännu mer smak kan du blanda ner hackade svarta oliver eller soltorkade tomater. Finhackat torkat fikon är också kalasgott i (och så jobbigt att hacka att det i princip är minuskalorier). Jag som gillar krunschig konsistens blandar vanvördigt ner rostade melonkärnor, mortlad rostad mandel eller grovhackade rostade valnötter. Finhackade färska fikon är vansinnigt gott i. Smulad fetaost är en annan höjdare. Om du är vitlöksälskare kan du lägga till två klyftor vitlök som du mortlar till mos med en nypa salt, tillsätt samtidigt som de mortlade kryddorna. 

Smart grej: Gör bullarna rejält syrliga om de ska stå framme på buffé. Syran ökar hållbarheten. Om du struntar i att röra ner örterna ökar hållbarheten också, strö dem över vid servering.

Glutenfritt: Ersätt bulgur med en dryg deciliter polenta. Då måste du tillsätta den när linserna kokat ca 10 minuter. Och rör om ofta, för det bränns vid lätt. 


Portioner: 20 bullar eller mackor
Tid: 1 timme
Du behöver: 

2 stora gula lökar
ev 1 stjälk selleri
ev 1 stor morot
1 dl olivolja
4 msk tomatpuré
ca 7 dl vatten
1 msk lantbuljongpulver
2 1/2 dl röda linser
ca 2/3 tsk hel spiskummin
ca 2/3 hela korianderfrön
1 1/2 dl finkornig bulgur, helst fullkorn
1/2 dl ajvar
1 msk ljus miso
chiliflingor efter behag, helst milda turkiska eller koreanska
(1 msk pressad citron)
1 dl finskuren dill, mynta, persilja (vad du har hemma)
ev 1/2-1 tsk torkad mynta

Gör så här: 
  1. Skala moroten om det absolut behövs. Finhacka morot och selleri. Lägg i en rymlig tjockbottnad kastrull med olivoljan. Halvera, skala och finhacka löken. Ös ner i grytan.  Salta lätt och fräs till allt mjuknat, minst en kvart. Stressa inte! Det är vid fräsningen smakämnen bildas.
  2. Höj värmen något. Mortla korianderfrö och spiskummin lätt och vänd ner. Stek ytterligare någon minut. Rör ner tomatpuré och fräs under omrörning en minut. Rör ner vatten, buljongpulver och linser. Sjud tills de de röda linserna är helt mjuka.
  3. Rör ner bulgur i linserna. Fortsätt värma under omrörning i två minuter. Nu ska du ha en tjock gröt. Om den är svår att röra kan du tillsätta lite mer vatten. Blanda ner alla övriga ingredienser utom salladslök och örter. Låt röran svalna med locket på.
  4. Rör ner ajvar, miso, chili, citron, och örter. Justera konsistensen med mer vatten om det behövs. Röran ska vara saftig men lätt att forma utan att den tappar formen. Rör ner lök och mynta. Smaka av.
  5. Packa i en stor ren glasburk. Förvara i kyl. Eller: Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem lätt. Rulla fina dolmar eller bullar. 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh