Kycklingdaal med blodgrape, kardemumma och morotsallad

Föreståndaren är tidig idag. Han skjuter igen dörren bakom sig utan att tända i taket och lyssnar till frysarnas hummande. Låter armarna hänga tunga och slappa medan han letar efter den röda punkten inom sig. Gnistan. Hittar den. Koncentrerar sig och låter den växa till bultande vansinne. Det första slaget träffar i en trave grapefrukt. Tungt och hårt. Fortsätter slå. Grapefrukt, apelsiner, gröna druvor. Krossa, mosa. Plommon, nektariner, äpplen. Armarna trötta nu. Clementiner, citroner, päron. Stillnar. Ett småleende när han plockar upp frukt som rasat ner på golvet och lägger tillbaka. Om mindre än två timmar kommer de första kunderna. Välkomna till Coop Gröndal. 

  • Daal:
  • 2 kycklingfiléer (kan uteslutas)
  • 3 dl torkade gula linser
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 msk gurkmeja
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk honung
  • 1 blodgrape
  • Morotssallad:
  • 3 morötter (gärna olikfärgade)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 citron
  • 1/2 tsk kanel, malen
  • 1 tsk socker eller flytande honung
  1. Rosta kardemumman i torr stekpanna tills det ryker lite om den. Stöt i mortel eller kör i kaffekvarnen.
  2. Skala och klyfta löken. Hacka vitlöken fint. Ansa kycklingfiléerna och skär ner i mindre bitar. Koka linserna i generöst med vatten exakt 9 minuter och slå därefter bort kokvattnet genom en sil. Skär bort skal och allt det bittra vita från grapen och skär därefter ut fina klyftor (lite spill får du räkna med).
  3. Slå lite olja i en stekpanna, bryn kycklingbitarna på alla sidor, ta från värmen och ställ åt sidan. Ta fram en gryta och fräs löken i lite olivolja och på medelvärme, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut. Tillsätt kokosmjölk, kardemumma, gurkmeja, grönsaksbuljong, honung och linserna. Låt puttra ihop och smaka av med salt, aningen peppar och kanske några droppar citronjuice.
  4. Tillsätt kycklingen och låt puttra med en minut eller två innan servering.
  5. Skala och riv morötterna fint eller gör långa remsor med potatisskalare. Rör ut honungen i pressad citron, tillsätt kanel och vispa ihop med olivoljan.
  6. Servera grytan med salladen och den klyftade blodgrapen.

Bild för Lotta Lundgren
2008-09-16
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren