Kycklinggryta med harissa, anis och apelsin
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
4 portioner
Tid: 25 minuter
Lättlagad vardagsmat med festsmak. Ringla gärna över lite av din finaste olivolja strax före servering. Kom ihåg att skölja burkade kikärtor med kallt vatten för att få bort burksmaken.
- 500 g kycklinglårfilé
- 2 stora klyftor vitlök
- 1 msk olivolja
- 1 tsk anis
- 1 kanelstång
- 3 dl blodapelsinjuice
- 1 msk konc kycklingfond
- 1 –2 tsk harissa eller 1-2 tsk sambal oelek
- 1 nypa (ca 1/3 krm) saffran
- 1 burk kikärter eller 3 dl kokta
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Bladspenat ned vitlök och muskot
- Korngryn eller andra goda gryn
- Skär kycklinglåren i munsbitar. Skiva vitlöken och fräs den lätt med olja, anis och kanel. Slå på apelsinjuice och kycklingfond. Koka upp. Tillsätt harissa och saffran.
- Vänd ner kycklingen, ett par bitar i taget i den sjudande såsen. Låt sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt kikärtorna och sjud i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.