Kycklinggryta med harissa, anis och blodapelsin
Oj, så nöjd jag blev när jag sorterade gamla recept och hittade den här favoriten från forntiden. Jag minns att den var en del av en kampanj att få en god vän att upptäcka andra rätter än Flygande Jakob
Kycklinggryta med harissa, anis och blodapelsin
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 35 minuter
Lättlagad vardagsmat med festsmak. Eller festmat, som då måste betraktas som ännu mer lättlagad. Märkligt det där. Ringla gärna över lite av din finaste olivolja strax före servering. Lite svarta oliver eller rostad strimlad mandel gör det hela ännu flådigare.
- 450 g kycklinglårfilé
- 2 stora klyftor vitlök
- 2 msk olivolja
- 1 tsk anis, lät stött
- 1 kanelstång
- 3 dl blodapelsinjuice
- 1 krm (ca 1/3 pkt) saffran
- 1 –2 tsk harissa eller 1-2 sk sambal oelek och 2 krm spiskummin
- 1 1/2 msk konc kycklingfond eller 1 dosa Fond du Chef
- 1 burk kikärter eller 3 dl kokta
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Bladspenat
- Goda gryn om du orkar
- Putsa kycklingen och skär den i munsbitar.
- Skala och skiva vitlöken och fräs den lätt med olja, anis och kanel. Slå på apelsinjuice och kycklingfond. Vänd ner saffran och harissa. Koka upp.
- Vänd ner kycklingen, ett par bitar i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda under lock ca 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt kikärtorna och sjud i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och harissa.
Kommentarer
Och jag som inte ännu inte hittat harissa på tub.. *muttrar* ;)
Tack för middagstipset för fredagen!
Det där lät inte dumt!
kyckling och harissa! Mina favoriter :) Men jag vill helst ha mammas hemgjorda harissa.. hmm.. den är slut! Får omedelbart ringa henne och be om mer...
trevlig kväll!
Anders: Vädigt lättlagat framför allt.
Sanna: Lycka till :-)
Kari: det fiffiga med tuben är att den inte möglar lika lätt.
Verkar supergott. Tyvärr kan jag meddela er att harissa på tub av någon outgrundlig anledning inte längre distribueras av ICA centralt, så just nu har vi ingen till försäljning, fastän vi sålt i alla år.
AnnaB: Det är alltså inte bara Herrans vägar som är outgrundliga utan även Icas? Och nu blir jag galet sugen på harissa bara för det. och har det naturligtvis inte hemma.
Förvånad! Maillard älskare som du är.
Dvs att Du inte bryner kycklingbitarna först.
Skulle inte det ge ökad fyllighet, eller tar harissan och de andra kryddorna kommandot i rätten som den är?
Att inte bryna är ju lite som i Sydostasien där man ofta inte heller gör det.
Fina Örjan: Jag bryner faktiskt inte kött till grytor särskilt ofta. I synnerhet inte om det är frukt/tomat i. Jag vill ha den där klara rena smaken. Bryner inte köttfärs till köttfärssås heller. Var sak på sin plats, liksom. :-)
Äter fortfarande av din torkade röksvamp!
Detta ska jag prova att göra en vego-variant på. Kommer blogga den. Timingen för återbloggning av den är perfekt. Lite julsmaker men inte julmat.
Lisa/Anna B: Går det redan att få tag på blodapelsin, eller är detta ett recept som får vänta en månad eller så?
Crimson: Hojta när du gör det så länkar jag!
Svante: Jag använder färdig blodapelsinjuice och den finns stora delar av året eftersom den görs på fryst koncentrat. Grytan blir god på vanlig juice också. Jag pressar dock aldrig juice hemma eftersom det är svårt att få tag på bra apelsiner.
Förstås! Tack för snabbt svar!
Svante: I början av december kommer de första blodapelsinerna.
Jag tycker att det här låter så hysteriskt gott att jag knappt vet var jag ska göra av mig själv. Och eftersom det är tomt i börsen så funderar jag på de råvaror som jag skulle kunna ersätta de ursprungliga med. Dessvärre låter inte slaksida av lamm med apelsin, sweet chili, fänkålsfrö och gurkmeja sååå gott.
Förresten tycker du att de nya Fond du Chef är väldigt salta? I övrigt tycker jag att de är väldigt goda och användbar.
Nu får jag visserligen världens godaste hemmagjorda harissa av min mammas marockanska man. Tydligen så skall harissan på burk vara mycket bättre än den på tub enligt honom och kära mor.
Fast å andra sidan använder ju dom harissa lite oftare än dom flesta. :)
Anna B
ICA Mellan (ICA Hakon?)verkar ha harissa kvar i sortimentet.
Köpte en tub på ICA Kvantum i Eskilstuna idag, och de hade minst 10 tuber ytterligare på hyllan.
Jag gjorde den utan saffran, det blev mycket gott. Två nävar oliver med kikärterna gjorde mycket för att liva upp smaken. Jag slängde i två teskedar harissa på burk och det blev ordentligt starkt, så jag skulle säga börja med en och smaka av uppåt.
Överbliven harissa kan man lägga i en påse, platta till och frysa. Sen kan man bryta av så mycket man vill ha nästa gång.
Sammanfattat: mycket gott, föredömligt enkelt, men inte den vackraste måltid jag lagat.
Sidor