Kycklinggryta med jordärtskockor och druvor

Jag vet att man ska ägna dagar som denna på att begrunda sitt kvinnoliv. Tyvärr kan jag inte sluta tänka på hur ohyggligt underbart det skulle vara att vara gubbe istället. Att liksom föra sig med den där alldeles naturliga självkänslan. Att obekymrat kunna unna sig en helt och hållet bekväm byxa. Att aldrig behöva vara orolig för att lukta gubbe (en för gubbar både lämplig och klädsam doft med inslag av varmhållen mat, enbär, tjära, Vademecum och heltäckningsmatta). Att kunna dricka öl efter öl och äta isterband med stuvad potatis efter en omgång gräddig röra på kavring, utan att reflektera över de eventuella konsekvenserna. Men nu är jag ju dessvärre inte gubbe och det blir därför varken stuvad potatis, pilsner eller kavring för mig; det blir jordärtskockor och kyckling. Jag tröstar mig med ett par deciliter grädde och en flaska vitt. Som alkoholen kokat bort ur, men ändå


Portioner: 4
Tid: 1 timme och 45 min
Du behöver: 

1/2 Bosarpskyckling, ca 1,3 kg
vetemjöl
9 schalottenlökar
ca 300 g jordärtskockor
2 palsternackor
ca 150 g färska champinjoner
1 flaska Riesling
1,5 tärningar kycklingbuljong utan E-621
en liten klase kärnfria gröna druvor
2 dl grädde

Gör så här: 
  1. Stycka kycklingen i 4 bitar. Vänd skinnsidorna i mjöl och bryn i lite olja. Överför till stor gryta, så vid som möjligt.
  2. Skala lök, jordärtskockor och palsternackor. Behåll lökarna hela, halvera särskilt stora skockor och bita palsternackorna. Tryck ner i grytan ovanpå kycklingen.
  3. Häll på vinet, hela flaskan, smula i buljongtärningarna, lägg svamp och druvor överst och tillsätt vatten tills grytans innehåll är i stort sett täckt.
  4. Låt puttra under lock ca 1 timme, lätta därefter på locket så att grytsåsen kan koka ner (den tjocknar trevligt i takt med att jordärtskockorna blir mosiga), ca 30 minuter.
  5. Red av med grädde, smaka av med salt och peppar, låt allt bli varmt och servera. Gott? Ja.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren