Lakritskolapaj
Den här smarriga pajen kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad. Den kan gärna lagas dagen innan den ska ätas. Servera gärna med frukter som fikon, mango eller ananas. Pajen passar också att servera i pyttebitar som sötsak till kaffet.
Tid: 2 1/2 timme + avsvalning
300 g smör, kallt
2 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Lakritskolafyllning:
225 g smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk lakritsgranulat eller 3 msk lakritspulver
- Skär smöret i tärningar och lägg i en rymlig bunke. Blanda ihop med övriga pajdegsingredienser utom ägget. Rör ner ägget. Arbeta samman til en smidig pajdeg.
- Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl en timme.
- Kavla ut degen och klä en springform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt i frysen, ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200°C.
- Fodra pajformen med aluminiumfolie och fyll med torkade gula ärtor eller liknande. Detta gör att pajskalet håler formen fint. Grädda i ca 15 minuter tills skalet har fått fin färg. Ta bort ärtor och folie.
- Laga kolasmeten medan pajskalet gräddas. Skär smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser utomvanlijsocker och lakrits (smakerna försämras av den höga temperaturen). Koka försiktigt tills temperaturen är 120°C, eller massan blir mjuk men stelnar när den droppas i kallt vatten.
- Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna och kyl.