Lammfärsfyllda vinteräpplen

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 45 minuter

Det är lätt att älska lammfärs, men den är ofta för fet vilket ger trist konsistens. Se till att bli tjenis med slaktaren eller charkpersonalen så att du får en lagom fet färs. Det här receptet är kul buffémat som tål att varmhållas men de små söta äpplena är goda kalla också. Undvik mjöliga äpplen.

Färsen kan också användas till att fylla paprikor eller tomater. Servera med gröna bönor med pressad citron, matlagningsyoghurt och skivad potatis kokt i saffransbuljong.

  • massor av pyttesmå äpplen, ca 16 st
  • 300 g mager lammfärs eller nötfärs
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 3 dl kokt ris eller kokta linser
  • 1 ägg
  • 2/3 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1/2 tsk chiliflingor
  • 2 msk pinjenötter eller solrosfrön
  • 1/2 dl ljusa russin
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 tsk farinsocker
  • Till servering:
  • Gröna bönor med citron
  • Fullkornsbulgur
  • Tjock yoghurt med riven feta
  1. Arbeta samman alla ingredienser till färsen till en smidig smet. Kärna ur äpplena och gröp ur dem. (Använd en äppelurkärnare och ett kuljärn.) De ska inte skalas.
  2. Fyll äpplena med färs och ställ dem i en ugnsfast form med en bottenskyla vatten.
  3. Baka i ca 25-30 minuter i 200°C. Den exakta tiden beror på äpplenas storlek. När äpplena är saftiga och mjuka och färsen genomstekt är de klara. Fyll på med lite vatten i botten av formen om det ser torrt ut.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh