Lammfärsgryta med anis, linser, vin och feta

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-5

Tid: 40 minuter

En enkel gryta som blir skojigare av anissmaken och den goda syrliga fetan som smälter ner. Du kan också använda grytan som fyllning i en smarrig lasagne. Om du inte hunnit koka linser sätter du igång dem först av allt och tillsätter dem när de är mjuka. Spara linsspadet att späda grytan med eller till en viltgryta. Om du har känslig mage bör du dock slänga spadet eller skänka det till en förmodligen oförstående granne.

  • 400 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 stjälkar selleri
  • 1/2-1 dl olivolja
  • 1/2 msk anis
  • 2 lagerblad
  • 2+1 klyftor vitlök
  • 1 1/2 dl fruktigt oekat rött vin
  • 1/2 dl rött portvin (om du har!)
  • 5 dl krossade tomater
  • 1 kapsel Fond du chef kalvfond
  • 3 dl kokta små linser av Puy-typ (t ex Risentas små linser)
  • 1/2 msk grekisk oregano eller 2/3 tsk oregano
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Smulad feta
  • Stekt aubergine
  • Spenatsallad
  • Ev fullkornsbulgur eller pasta
  1. Ta fram lammfärsen så att den är rumstempererad.
  2. Halvera lökarna på längden, skala och hacka. Skala, ansa och fintärna morötter och palsternacka. Ansa och tärna sellerin.
  3. Fräs sakta lök, rotsaker och selleri tillsammans med anis i olja i botten på en tjockbottnad kastrull. Låt det ta tid, rotsakerna ska bli helt mjuka och löken skifta vackert i gyllenbrunt.
  4. Smula ner lagerbladet och pressa ner två vitlöksklyftor. Fräs ytterligare i någon minut.
  5. Slå på portvin och vin. Tillsätt tomaterna och fonden och låt puttra i 5 minuter.
  6. Om lammfärsen är sådär mald i strängar: pressa ihop den hårt med händerna. Tillsätt långsamt lammfärsen i små kluttar och rör om mellan. Låt puttra några minuter. Dela på stora kluttar men rör inte så mycket att det blir gröt av alltsammans.
  7. Låt puttra sakta utan lock 20-30 minuter. Tillsätt linserna efter halva tiden. Smaka av med salt, peppar och oregano. Pressa i lite mer vitlök om det behövs. Låt puttra ytterligare 5 minuter.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2010-03-15
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh