Lammgryta med äpple, kål och mynta

Annons

En doft av rakvatten och bonuspengar. De två herrarna sitter i den lilla baren närmast Sturehofs entré och ser bekymrade ut. Deras skor har den där nyköpta glansen. Liksom strumporna och byxorna. Tröjan över den enes axlar är så ny att man fortfarande kan skönja vecken från dess tid på butikshyllan. Dyra armbandsur men inga vigselringar. Den andra harklar sig. "Jag fattar inte, förut var det en sånhär mansgrej, lammköttsprylen. Men nu liksom, nu ska tjejerna också ha lammkött helt plötsligt." Han sällskap nickar bekymrat. "Kalkylen går inte ihop. Om alla ska ha lammkött, då måste det väl förr eller senare bli en massa folk över?"

P1010698

Lammgryta med äpple, kål och mynta

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4 – 5

Tid: 2 timmar

  • 1 1/2 kg lammstek
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 flaska (ca 700 ml) äppelmust
  • 2 lagerblad
  • 3 kanelstänger
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 kruka mynta
  • 1 dl grädde
  • 1 litet huvud spetskål
  1. Putsa köttet och skär ner i grytbitar. Bryn alla bitar runt om i lite olja. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
  2. Ta fram din gjutjärnsgryta. Lägg i köttet, klyftad lök och hela vitlöksklyftor med skalet kvar.
  3. Slå på äppelmusten. Tillsätt lagerblad och kanelstänger. Sjud på låg värme under lock. Efter ca 20 minuter, ta upp vitlöken.
  4. Fortsätt sjuda ytterligare en timme. Skumma av om så behövs. Ta bort locket och låt spadet reducera ner till hälften.
  5. Pressa i vitlöken, smaka av med kalvfond, salt och peppar, och tillsätt grädden. Fattas det syra? Prova med några droppar vinäger eller pressad citron.
  6. Strö hel eller hackad mynta över grytan strax före servering. Servera med klyftad, lättkokt kål.

Bild för Lotta Lundgren
2009-11-04
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren