Lammgryta med dadlar och mandel

 

Receptmakare: Margit Richert

6-8 portioner

Tid: 1 1/2 timme

Tack vare den underbara butiken Microlivs i Kalmar har jag fått tillgång till ljuvligt saftiga och fina dadlar. Pojkvännen som bara smakat julens torra och äckliga variant var först mycket tveksam till min receptskiss, men efter att ha tryckt i honom ett par dadlar lät han sig övertygas. Och tur var väl det, för grytan blev absolut underbar.

Du kan använda kikärter på burk, men skölj dem då i kallt vatte före användning för att få bort burksmaken. Koktiden varierar beroende på vilken lammrackare du fått tag på. Tillsätt inte dadlarna förrän köttet är riktigt mört.

  • 1 kilo lammkött i grytbitar
  • 2 stora gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 ½ msk mald spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald kanel
  • 5 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 msk kalvfond
  • 20 dadlar
  • 125 g sötmandel
  • 3 dl kokta kikärter
  • Rapsolja till stekning
  • Nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Myntakryddad tjock yoghurt
  • Couscous
  • Harissa
  1. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Fräs i olja en stor gryta tillsammans med spiskummin, koriander och kanel tills löken mjuknat. Bryn lanmmköttet på hög värme i omgångar i en stekpanna med lite rapsolja. Lägg över i grytan med lök allt eftersom.
  2. Tillsätt vatten, tomatpuré och kalvfond och mal över ordentligt med svartpeppar. Sjud under lock ca 1 timme, tills köttet börjar bli mört.
  3. Skålla mandeln, skala den och dela i halvor. Rosta lätt i en torr stekpanna. Kärna ur och grovhacka dadlarna.
  4. Tillsätt dadlar i grytan och låt sjuda utan lock i ytterligare ca 10 minuter. Tillsätt slutligen den rostade mandeln och kikärterna och låt allt bli varmt. Servera med tillbehören.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert