Lammlimpa med valnötter

Minns ni fruktstunden, en vanlig företeelse i bilsemestrande barnfamiljer under första halvan av 80-talet? Där satt man, svettig av åksjuka, darrande av prepubertala spänningar, när fruktstund plötsligt utbröt i framsätet och föräldrar, mor- och farföräldrar började distribuera brunfläckiga bananer, droppande apelsinhalvor och äppelklyftor i upplösning till höger och vänster, en kavalkad av fasansfullt tummade fruktbitar, omtänksamt skalade och färdigt att äta. Fruktstunden saboterade mitt förhållande till frukt under många år. Än idag ogillar jag att äta i bilen, men gör sporadiska undantag för speciellt goda smörgåsar. Den här lammlimpan gör sig kanske allra bäst på nybakat bröd med tallegio, tomat och spröd ruccola, och det är så vi i framsätet kommer att äta den på väg mot Norge imorgon lunch. Baksätet får McDonalds ta hand om. Vem vet, kanske pajar jag barnens förhållande till cheeseburgare och pommes för all framtid.

IMG_0510

Lammlimpa med valnötter

Receptmakare: Lotta Lundgren

Tid: 50 min

  • 200 g valnötter (och/eller rostade hasselnötter och/eller solrosfrön)
  • 100 g parmesan
  • 2 ägg
  • 400 g lammfärs
  • 1 msk farinsocker
  1. Sätt ugnen på 200°C. Strö ut nötterna på en långpanna och rosta dem i ugnen tills de fått lite färg, ca 10 minuter. Kör till småkornig massa i mixer eller matberedare.
  2. Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
  3. Riv osten.
  4. Blanda noga nötter, ost, ägg, färs och socker. Salta och peppra väl. Tryck ner färsen i en avlång form, slå på en halv deciliter vatten och grädda i ugn, ca 35 minuter.

Tips: man kan naturligtvis också servera den som middagsmat, som här med tjockyoghurt, kokta rödbetor och knipplökar i en dressing av saft och zest från en citron, en nypa salt och olivolja. Men glöm då för Guds skull inte ruccola till så ser det lite mindre påvert ut än på bilden ovan.

Bild för Lotta Lundgren
2010-08-06
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren