Lasagne med mandelpesto och parmesan
Tid: Är allt vi har, räkna med en halv eftermiddag
1 1/2 dl mandel, helst ekologisk
2 gula lökar
2 burkar kronärtsbottnar
4 vitlöksklyftor
2 små auberginer
1 liten zucchini
4 spänstiga tomater
1 paket (30 g) djupfryst basilika
25 g smör
4 msk mjöl
4 dl mjölk
ca 2 dl parmesan, grovriven
2 paket färska lasagneplattor
Rosta mandeln hårt, med skalet på, i torr stekpanna. Låt den ta ordentlig färg.
Hacka löken fint och stek gyllene i lite olivolja. Hacka kronbottnarna och låt dem steka med ytterligare ett par minuter. Mixa mandel, lök och kronbottnar till smidig pesto – tillsätt en klick smör och lite vatten för konsistensens skull. Smaka av med salt.
Skiva vitlöken fint. Tärna auberginer, zucchini och tomat fint. Fräs vitlöken i olivolja, tillsätt grönsakerna och stek klart. Smaka av med salt och peppar och rör ner basilikan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölk, lite i taget. Låt bubbla ett par minuter under omrörning – låt den inte bränna vid! Vispa ner osten och ta från värmen.
Varva de två fyllningarna och ostsåsen mellan lasagneplattor i ugnsfast form (räkna först lagren plattor och gör en smart plan över hur allt ska fördelas). Toppa med ett lager ostsås. Grädda i ugn på 180°C, ca 35 minuter och servera med sallad.