Lasagne med mandelpesto och parmesan


Portioner: 8
Tid: Är allt vi har, räkna med en halv eftermiddag
Du behöver: 

1 1/2 dl mandel, helst ekologisk
2 gula lökar
2 burkar kronärtsbottnar
4 vitlöksklyftor
2 små auberginer
1 liten zucchini
4 spänstiga tomater
1 paket (30 g) djupfryst basilika
25 g smör
4 msk mjöl
4 dl mjölk
ca 2 dl parmesan, grovriven
2 paket färska lasagneplattor

Gör så här: 

Rosta mandeln hårt, med skalet på, i torr stekpanna. Låt den ta ordentlig färg.
Hacka löken fint och stek gyllene i lite olivolja. Hacka kronbottnarna och låt dem steka med ytterligare ett par minuter. Mixa mandel, lök och kronbottnar till smidig pesto – tillsätt en klick smör och lite vatten för konsistensens skull. Smaka av med salt.

Skiva vitlöken fint. Tärna auberginer, zucchini och tomat fint. Fräs vitlöken i olivolja, tillsätt grönsakerna och stek klart. Smaka av med salt och peppar och rör ner basilikan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölk, lite i taget. Låt bubbla ett par minuter under omrörning – låt den inte bränna vid! Vispa ner osten och ta från värmen.
Varva de två fyllningarna och ostsåsen mellan lasagneplattor i ugnsfast form (räkna först lagren plattor och gör en smart plan över hur allt ska fördelas). Toppa med ett lager ostsås. Grädda i ugn på 180°C, ca 35 minuter och servera med sallad.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren