Latkes med rökt lax eller tofu

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 små

Tid: 20 minuter

Latkes är ett slags judiska rårakor som äts under vinterhögtiden chanukah. Under flera dagar festas det på fet stekt mat för att fira minnet av hur en tempellampa genom ett mirakel brann i åtta dagar utan att fyllas på. Personligen behöver jag inga ursäkter för att äta latkes; vintern är lång och kall och det är bra att äta rejält så att man inte faller ur. Vegetarianer serverar en liten god sallad på rökt tofu, mandel och spenat ovanpå.

  • 4 stora potatisar
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 stort ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 msk sesamfrö
  • 1 tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • Smör & rapsolja till stekning
  • Till servering:
  • Kallrökt lax
  • Spenatsallad
  • Citronklyftor
  1. Skala potatisarna och riv dem grovt. Lägg i ett durkslag och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Skiva löken så tunt som möjligt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd samman alla ingredienser.
  2. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Stek 8 stora tunna plättar i omgångar. Pressa samman smeten med stekspaden när du klickat den i pannan. Godast blir om du steker dem hårt så att de blir riktigt knapriga. Servera omedelbart.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh