Laxröra med avokado, basilika och rödlök

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

8 små snittar

Tid: 10 minuter

 Ett smart sätt att göra av med rester på rökt lax och dessutom  är det lättlagat. Ett tilltugg som passar utmärkt på stående fot.  Mycket pigg syra från citron lyfter laxen och avokadons lite platta smak.  Basilikan ger parfym, rödlöken sting.  Blanda inte i den röka laxen förrän på slutet.Annars gör citronen att laxbitarna blir hårda á la ceviche.

 

  • 1 dl finhackade rester av kallrökt lax
  • 1 mogen avokado
  • 5 stora blad basilika
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk fin gräsig olivolja
  • 1 msk mycket finhackad rödlök eller salladslök
  • mycket nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Gott milt knäcke eller rostat ljust surdegsbröd
  1. Halvera avokadon, ta ur kärnan och skär den i rutor med en tunn kniv utan att skära genom skalet. Gröp förssiktigt ur tärningarna, det gör inget om de blir lite mosiga.
  2. Finstrimla basilikan med mycket vass kniv. Blanda alla ingredienser och låt dra ca 15 minuter. Laxen blir lite hård av detta, gillar du den ursprungliga konsistensen vänder du ner laxen precis för servering. Lassa upp röran på små knäckebitar.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh