Linssallad med apelsin och feta

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner:4 som förrätt

Tid: 15 minuter (om linser och vete är förkokt)

Ibland blir längtan efter grekisk sallad överväldigande trots att tomaterna är vinterbleka. Lyckligtvis kan du fixa en lika god sallad med apelsiner. Allra bäst blir den med blodapelsiner. Om du är lat kan du hoppa över det lite pilliga momentet att skära ut filéer av apelsinerna. Skiva dem bara tunt.

Garam masala hittar du numera i kryddhyllan på vanliga affärer. Ras-el-hanout finns i kryddbutiker och vissa Mellanöstern-butiker. Både linser och matvete finns numera färdigkokta på burk. Men jag gillar hemkokt bättre och brukar koka upp rejäla satser och spara i frys eller kyl.

  • 2 apelsiner, gärna blodapelsin
  • 1/2 liten rödlök
  • 2 dl kokta svarta linser
  • 3 dl kokt grönt vete eller grov fullkornsbulgur
  • 1/2 dl gröna eller ljusa russin
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 dl kalamataoliver
  • 150 g äkta fårfeta
  • Dressing:
  • 1 apelsin, gärna blodapelsin
  • 1 msk sherryvinäger
  • ½ msk ljust muscovadosocker eller farin
  • 1 tsk ras-el-hanout eller garam masala
  • ½ tsk torkad mynta
  • 3/4 dl olivolja
  1. Gör dressingen: Pressa apelsinen och blanda saften med vinäger och ras-el-hanout. Smula ner myntan. Blanda med olivoljan. Låt stå och samla smak.
  2. Skär skalet och allt det vita från apelsinerna med en vass kniv. Lägg åt sidan. Ev apelsinsaft blandas ner i dressingen.
  3. Klyfta löken mycket tunt och skölj den i kallt vatten. Detta tar bort ev besk smak och mildrar skärpan. Klappa torrt med hushållspapper.
  4. Vänd försiktigt samman alla ingredienser utom apelsinfiléer och feta med dressingen i en vacker skål. Dekorera med apesinfiléer och smula över fetan.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2007-12-02
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh