Linssoppa som förändrar världen

Den här soppan tillkom en gång när jag skulle laga mat under extremt primitiva omständigheter. Maten skulle vara god, mättande, lättlagad och helst inte kosta något alls. Den här soppan är så nära att uppfylla de kraven som är möjligt i verkliga livet.Men lägg gärna ett par kronor extra på bra burktomater. Det blir verkligen skillnad. Receptet ska inte ses som något annat än en skiss. Jag slänger i olika saker varje gång. Kokosmjölk, kycklingbitar, asiatisk fisksås, ajowan eller andra godsaker som skräpar i kyl, frys eller förråd. Hemligheten är de groteska mängder smör som rörs ner i slutet. Och det fula knepet att använda sig av dansk friterad lök istället för att hacka och steka själv. Ibland blandar jag ner kokta svarta linser på slutet så att soppan blir vackert prickig. Kom bara ihåg att skölja dem först så att soppan inte blir grå. Soppan blir enormt mycket godare om den får stå några timmar eller bo i kyl över natten. Kyl den först i kallt vatten i t ex vasken. Om du ska transportera den är det smart att hålla nere på vattnet så att soppan är riktigt stabbig. Då är det extra noga att röra ofta under tillagningen så att soppan inte bränns vid.


Portioner: 8
Tid: Drygt 1 timme (effektiv tid är försumbar)
Du behöver: 

1 msk bruna eller svarta senapsfrön
(1/2 tsk hel bockhornsklöver)
(1/2 tsk kalonji)
10 cm färsk ingefära
2 tsk hel spiskummin
1/2 msk hela korianderfrön
1/2 msk gurkmeja
1 liten kanelstång
1 msk garam masala
2 burkar tomater (gärna Muttis körsbärstomater)
1 3/4 l vatten
1 msk lantbuljongpulver eller konc grönsaksfond
1 nypa saffran
4 dl röda linser
1 dl rostad lök (sådan man har på varmkorv) eller asiatisk friterad schalottenlök
chiliflingor (krossad torkad chili efter behag)
1 dl gröna russin
150-200 g smör

Till servering (välj det du gillar):
Korianderkvistar
Tjockyoghurt
Hackad banan
Grillad kyckling
Chutney
Gott bröd
Hackad chili
Hackad salladslök

Gör så här: 
  1. Rosta alla hela kryddfrön och kanelstången  i torr panna, eller botten av en stor kastrull tills de precis börjar dofta och senapsfröna bytt färg till grått. Tippa snabbt upp i en liten skål så att det inte bränns.
  2. Finhacka ingefäran eller skiva den tunt. Hetta upp 50 g av smöret med ingefäran i en stor tjockbottnad kastrull och fräs någonminut. Rör ner de rostade kryddfröna, gurkmeja, kanel och garam masala. Fräs 30 sekunder under omrörning.
  3. Slå på tomaterna och blanda ner alla övriga ingredienser utom smöret.
  4. Låt puttra sakta ca 50-60 minuter tills soppan är krämig och linserna mjuka. Rör om ofta under tiden, enda nackdelen med denna förnämliga soppa är att den bränner vid lätt. Späd med mer vatten om det behövs.
  5. Vispa ner resten av smöret lite i taget. Låt puttra ytterligare 5 minuter. Vispa ner mer smör om det behövs.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh