Lisas fisksoppa med palsternacka, grädde och timjan

Mustig fisksoppa med rotsaker och baconDen här kalasgoda soppan kom till i desperation när jag skulle laga långa, en fisk jag aldrig kommer att kila stadigt med.  Bacon och palsternacka räddade dagen som de gjort så många gånger förr i andra sammanhang. Rätten är lite vagt inspirerad av den gravt underskattade skotska soppan Cullen skink. Kom ihåg att alltid kolla ursprung på fisken och statusen på WWF:s lista.Jag får min firre från Årstiderna och den är fångad i bur vilket gör den till ett bra miljöval. Men soppan blir god även med andra fiskar. Du kan ersätta ölet med lika delar oekat vitt vin och vatten om du är lagd åt det hållet. Egentligen gillar jag inte grädde i soppor eftersom jag tycker att det blir jolmigt. (Jens har däremot inga som helst spärrar och öser ner skamlösa mängder.) Lustigt nog funkar det dock med grädde så fort det är en palsternacka eller två med i bilden.

  • 500 g fiskfilé
  • 1/2 tsk socker
  • 2/3 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 stor palsternacka
  • 1 stor morot
  • 3 potatisar, fast typ
  • 1/2 pkt bacon
  • 1 msk smör
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk konc fiskfond
  • (1/2 tsk asiatisk fisksås)
  • 1 msk finhackad färsk kraftig timjan (eller 2/3 tsk torkad)
  • 1+1 lagerblad
  • 2 dl öl med låg beska, gärna veteöl
  • (1 msk akvavit med mycket kumminsmak)
  • dubbelt så mycket nymald svartpeppar som du tror
  • Till servering:
  • 1 dl finskuren salladslök (eller det gröna på en purjo)
  1. Tärna fisken i bitar dubbelt så stora som sockerbitar. Blanda med salt och socker. Ställ i kyl, gärna ett par timmar.
  2. Skala och tärna palsternacka, morot, lök och potatis i kanppt centimeterstora bitar. Strimla baconet fint med vass kniv eller sax. Fräs rotsaker och bacon i smöret i en tjockbottnad kastrull tills löken blivit genomskinlig, ca 5-10 minuter.
  3. Slå på grädde, fiskfond och ev fisksås och låt puttra 5 minuter. Tillsätt 1 lagerblad, timjan och öl. Låt sjuda sakta under lock tills rotsakerna är helt mjuka, ca 15 minuter.
  4. Smaksätt med lite akvavit om du vill. Krossa lagerbladet fint och vänd ner det. Rör ner fisken 1/3 i taget i den sjudande soppan. Vänta tills det kokar upp mellan. Låt fisken gå färdigt på låg värme, några minuter. Smaka av med mer timjan, svartpeppar och kanske salt.

Bild för Redaktionen
2007-12-03
Av

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
2017-03-16
Bild för Redaktionen
2016-03-15
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
2015-11-17
Bild för Redaktionen
2015-11-16