Lisas kinesiska krydda (nästan five spice)
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Tid: 10 minuter
Torka egna mandarinskal genom att hänga upp dem i ett luftigt fönster några dagar. Eller köp dem i asiatiska affärer. Bästa sichuanpepparn kommer från Risbergs import och finns bland annat på klippet, Fridhemsplan.Godaste kanelen får du om du mal den själv av grovt krossad kassiakanel.
- 2 tsk sichuanpeppar
- 1 msk fänkål
- 1 stjärnanis, grovt krossad eller 1 tsk finmald lakritsrot
- 1 msk mald kanel
- 2 kryddnejlikor
- 1 msk torkade apelsinskal
- Rosta sichuanpeppar fänkålsfrö och ev grovkrossad stjärnanis separat i torr panna på medelvärme. Rör om ofta och se till så att de inte bränns. När de skiftat pyttelite i färg och börjat dofta slår du snabbt upp dem på ett litet fat.
- Mortla samman alla grova kryddor fint eller mal dem i kryddkvarn eller mixerkanna (funkar dock bara om du gör flerdubbel sats.
- Förvara i tät glasburk, torrt, mörkt och svalt. Du kan också frysa in kryddblandningen i tät förpackning.