Lysande sås: Havtornscumberland

Receptmakare: Anna Billing

Tid: 20 minuter

Precis som Lisa lider jag av svåra havtornsföreställningar . Den här kalla såsen är en skafferirens-variant av cumberlandsåsen och god till allehanda stekar och patéer, i synnerhet till vilt. Fungerar säkert med hjortron också. Själv åt jag den på nyår till pancettaspäckad rådjurssadel med syltade trattkantareller och muscatpumpa, små goda jordärtskocksgratänger med parmesanost och en rent livsbejakande sallad på vattenkrasse.

  • 1 apelsin (skal och saft)
    1 /2 citron (skal och saft)
    2 dl havtornsgelé eller marmelad
    1 dl torr sherry
    1 pyttenypa färskriven ingefära
    1 tsk senapspulver
    1 krm cayennepeppar
    Ev. arrowrot
  1. Skölj citronen och apelsinen noga. Skala och strimla det yttersta tunna skalet, zesten. Använd gärna en zestkniv. Värm lite vatten och koka zesten i ca 5 minuter innan du silar av den.
  2. Smält havtrornsgelén i en kastrull tillsammans med sherryn på låg värme.
  3. Blanda i kryddorna och saften av apelsinen och halva citronen. Låt såsen sjuda i ytterligare 5 minuter.
  4. Häll över i en burk och låt svalna helt och gärna stå och dra över natten innan servering. Om du använder lösare havtornssylt kan du reda lite extra med arrowrot. Väl försluten håller sig såsen i några veckor.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing