Lysande sås: Havtornscumberland
Receptmakare: Anna Billing
Tid: 20 minuter
Precis som Lisa lider jag av svåra havtornsföreställningar . Den här kalla såsen är en skafferirens-variant av cumberlandsåsen och god till allehanda stekar och patéer, i synnerhet till vilt. Fungerar säkert med hjortron också. Själv åt jag den på nyår till pancettaspäckad rådjurssadel med syltade trattkantareller och muscatpumpa, små goda jordärtskocksgratänger med parmesanost och en rent livsbejakande sallad på vattenkrasse.
- 1 apelsin (skal och saft)
1 /2 citron (skal och saft)
2 dl havtornsgelé eller marmelad
1 dl torr sherry
1 pyttenypa färskriven ingefära
1 tsk senapspulver
1 krm cayennepeppar
Ev. arrowrot
- Skölj citronen och apelsinen noga. Skala och strimla det yttersta tunna skalet, zesten. Använd gärna en zestkniv. Värm lite vatten och koka zesten i ca 5 minuter innan du silar av den.
- Smält havtrornsgelén i en kastrull tillsammans med sherryn på låg värme.
- Blanda i kryddorna och saften av apelsinen och halva citronen. Låt såsen sjuda i ytterligare 5 minuter.
- Häll över i en burk och låt svalna helt och gärna stå och dra över natten innan servering. Om du använder lösare havtornssylt kan du reda lite extra med arrowrot. Väl försluten håller sig såsen i några veckor.
Kommentarer
Såsen verkar jättegod. Cumberland är ju en oväntat god sås och den här varianten låter väldigt spännande.
Många hälsningar från fröken Dill
Jag tror att cumberland kommer att göra comeback. Rätt lagad är den suverän. Nu ångrar jag bittert att min sista burk marmelad gick till musslorna.
Jag blev bjuden på en fantastisk liten paté hemma hos en vän i måndags - med just cumberlandsås till. Det var en trevlig påminnelse att inse hur gott det faktiskt är
När jag läser det här receptet rycker det i paté-nerven. kanske läge att laga till en sådan tilö helgen...
Har en burk havtornsmarmelad i kylen, inhandlad på Bondens Marknad. Nu vet jag ju vad den skall användas till!
Mums med paté, det var alltför länge sedan. Minns när jag knäckte extra på ett hotell för öhh... tjugo år sedan. Där lagade restaurangköket egen paté. Himmelsk! Lägg upp resultatet på bloggen, Annika, så kommer jag å hälsar på:-)
Helt off topic, men vad är egentligen skillnaden mellan paté och pastej. Namnet? Tillagningsmetoden? Ingredienserna?
Paté inger ju en känsla av lyx medan pastej bara är något man slabbar på mackan.
Rent semantiskt är paté och pastej detsamma: gräddad färs av fågel, vilt, kött eller fisk. Om man äter hemlagad bakad leverpastej, så är den ganska fast i konsistensen och kan därför serveras i skivor med samma tillbehör som till paté. I patéer påträffar man ibland lite större bitar som gör den spännande (och snyggare att skiva upp)och den är oftast lite djärvare kryddad med vitlök och örter. Annars markerar väl namnen snarare användningsområde: I vårt land envisas vi ju med att lägga osten på brödet i skivor och äter den industriella leverpastejen utbredd på mackan, i Frankrike äts oftast bröd, ost och paté separat.
Spännande recept, jag går här och funderar på lite nya tillbehör till ren. Det här blir nog perfekt!
Hälsar
/Malin
Jag lagade en helt otroligt god paté i dag, som avnjöts på surdegsbröd med endiveblad och denna fantastiska havtornscumberland. Vilken söndagmiddag!
Receptet på patén kommer på min blogg i morgon, för övrigt.
Sidor