Ma po do fu
I Kina används många knep att dryga ut köttet, i det här används den milda bönosten tofu med strålande resultat. Fråga mig inte hur de får ihop namnet till ”Den koppärriga kärringens bönost” men det gör de! Rätten blir helt vegetarisk om du använder t ex quornfärs. Torkad shiitakesvamp är mycket, mycket mer aromatisk än färsk.
Tid: 40 min
4 torkade shiitakesvampar
1/2-1 tsk sichuanpeppar
2/3 tsk fänkålsfrö
2 msk neutral rapsolja
250 g skinkfärs
2 klyftor vitlök
1-1 1/2 msk sichuanesisk chilipasta med bondbönor eller sambal oelek
1 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1/2 msk kycklingfond
250 g tofu, helst av halvfast typ
1 tsk chinkiangvinäger eller balsamvinäger
ca 1 tsk ljust muscovadosocker
ca 1/2 msk potatismjöl
Till servering:
Finhackad koriander,
Finskivad salladslök
Ris eller nudlar
- Slå hett vatten på shiitakesvamparna och låt stå i 20 minuter. Rosta sichuanpeppar i torr panna med fänkålsfröna tills de doftar och knäpper. Stöt i mortel. Ställ åt sidan.
- Finhacka vitlöken. Tärna tofun. Knipsa bort de sega stjälkarna från shiitaken. Grovhacka hattarna.
- Hetta upp oljan i en panna och stek färsen hastigt på mycket hög värme tills den fått lite färg. Se till att den smulas i små bitar. Blanda ner svamp, vitlök, rostade kryddor och chilipasta. Fräs i ytterligare någon minut under omrörning.
- Vänd ner sojorna, fond och 2 dl vatten. Låt puttra under lock ca 10 minuter. Vänd ner tofu och låt puttra ytterligare 5 minuter. Tofun ska gå sönder lite grann men inte helt. Vispa ut potatismjölet med en liten skvätt kallt vatten och rör ner i den puttrande grytan. Smaka av med vinäger och socker.
Dryckestipsare: Jonas Almberg
Puer eller Jasmine Yinhao