Magisk tahinisås

Tahini+citron=knark. Gör dubbel sats annars ångrar du dig. Såsen håller nämligen i kyl ett par dagar. Då får du tillfälle att upptäcka att den är finfin till stekt fisk, grillat lamm, kålsallad eller att droppa på rostade grönsaker. Gärna i kombination med lite ringlad granatäppelsirap, bakade tomater eller något annat sött och fruktigt.

Var beredd att justera proportionerna rejält. Olika sorters tahini beter sig väldigt olika och påverkar karaktären på såsen.

Jag vet att det låter för bra för att vara sant, men såsen är inte bara lättlagad och svingod. Den är larvigt nyttig också. Men bara om du använder tahini av hela sesamfrön, för de innehåller rejält av bland annat järn och kalcium. Men om du är känslig för beska kan den vara i det burdusaste laget. Du kan för all del experimentera med milt mandelsmör i stället för tahini.

Bli inte nervös om såsen inte lever upp till dina förväntningar när du smakar av den. Det är i kombination med andra råvaror änglarna skrålar: rajrajraj!


Portioner: 4-6
Tid: 10 minuter
Du behöver: 

3/4 tsk hel spiskummin
1/2 tsk hela korianderfrön
1/4-1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk svartpepparkorn
1 klyfta vitlök
1 dl tahini på oskalad sesam, gärna Kung Markatta
1-1 1/2 dl vatten
1/2 dl pressad citron
1/2 msk ljust muscovadosocker
salt

Gör så här: 

Ha en mortel i beredskap! Lägg spiskummin, koriander, kardemumma och svartpeppar i en liten tjockbottnad kastrull. Rosta på svag medelvärme tills det doftar underbart och kryddorna skiftar en aning i färg. Tippa upp i morteln. Låt svalna lite innan du mortlar så blir kryddorna sprödare. Tillsätt knappt 1/2 tsk salt. Mortla fint.

Skala och skiva vitlöken, mortla fint tillsammans med kryddorna.

Rör samman kryddorna med tahini och pressad citron. Tillsätt 1 dl vatten lite i taget.Låt stå och samla smak. Gärna en timme eller mer.

Justera konsistensen. Den ska vara tjock som gräddfil till wraps, tunnare till sallader och annat. Smaka av med socker, kanske mer salt och citron. Syran ska vara ordentligt pigg, sötman låg men märkbar. 

 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh