Magisk vegansk umami-ostkrydda

Gudars skymning vad jag antingen äter, dagdrömmer eller babblar om näringsjästflingor, men det är min absoluta favoritsmak just nu - en ljusgul nyttighet vars smak är en helig växtbaserad umamikombination av nötter, smör och ost. Men alltså vegansk. Förutom sin egen smak förstärker den övriga råvarors umamighet, ungefär som en växtbaserad fisksås tänker jag. Åh så gott. Näringsjäst är torkad inaktiv jäst (man kan alltså inte baka på den) som är jätterik på B-vitaminer och det som skiljer märket Bjäst från övriga näringsjästflingor som de från tex Engevita, är att Bjäst inte innehåller B12. Här i Malmö hittar du det bland annat på Green Matmarknad i Västra Hamnen och ICA Supermarket Söder på Södra Förstadsgatan Möllan. Annars går det både bra och snabbt att beställa det fraktfritt från min favorithälsobutik Bodystore.se eller Råvarubutiken.se

Varning för besatthet: Jag är en stor chips- och ostjunkie men måste dra ner på sockret pga dipp i hälsan och osten pga mjölkkänslighet, så nu är mitt favoritsnack haricot verts och savoykål med magiska ostkryddan. När jag och min gamla bästis Yvonne träffades över en öl häromsistens pratade vi säkert i tjugo minuter om magisk ostkrydda och dess användningsområden. 

Du behöver: 

2 dl näringsjästflingor
1 dl rostade mandlar, hasselnötter, cashew eller solrosfrön
Vitlökssalt
Valfria örter, tex torkad dragon, timjan, körvel, rosmarin eller vad du nu föredrar

Gör så här: 

Mortla alla ingredienser i en stor mortel och smaka av med örter och vitlökssalt. Det är även gott med en tsk torrt senapspulver i. Förvara i glasburk.

Användningsområden: Använd som du skulle riven parmesanost eller var du än vill ha lite ostig umamismak. Strö över popcorn, edamame, ugnsbakade rotfrukter, pizza, gratänger, gröna linser, i hamburgersmet, över pasta, ångade eller stekta grönsaker som haricot verts, strimlad savoykål, broccoli, brysselkål osv.

Gör till exempel så här: Stek valfria grönsaker som tex haricot verts i olivolja på hög värme i en stekpanna, lägg upp på fat och strössla över magiska ostkryddan, olivolja och dill. Alternativt lägg grönsaker eller rotfrukter i ugnsform med örter, olivolja, frön och kör i mitten av ugnen i ca 20 min på 200 grader eller tills det har svartrostade fläckar här och var. Ta ut och strö över ostkryddan. Klart.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson