Majs-Ramen med självstekande lök

Vädergudarna har visat sig från sin bästa sida de senaste dagarna och jag slår vad om att du inte någon av kvällarna har tänkt "idag ska jag laga Ramen-soppa till middag". Men tro mig, efter sol följer regn (det är ju midsommar om några dagar) och snart kommer även grillandets nykärhet att mattas av. 

Miso, majs och smör är vanligt i Ramen-soppor från den japanska ön Sapporo. Det är en riktigt fin kombination och med finhackad gräslök på toppen tycker jag att soppan blir grymt god nordliga innesittarkvällar. Soppan kan lagas på fryst majs men den blir mycket godare om man använder färska kolvar som man kokar en majsbuljong på. Säsongen för färsk majs har precis börjat och kommer turligt nog att vara ända in till oktober. Majsen ger sötma till buljongen och eftersom kornen ska stekas hårt till toppingen får de nästan lite grillsmak också. Råkar du ha avgnagda majskolvar över från en grillkväll så kan du spara dem i bästa Kajsa Warg anda och tillsätta för ännu tydligare majs- och grillsmak. 


Nu kanske du undrar lite över rubrikens självstekande lök. Finhackad lök blir bäst om man steker den på ganska låg värme i en stekpanna under lång tid. De flesta brukar hasta förbi lökstekningen och gära sätta stekpannan på  högsta värme. Om man inte vaktar löken som en hök bränns den lätt och dessutom kollapsar den inte och blir så där söt och god som bara mjukstekt lök kan bli. Eftersom vi receptkreatörer vill att ni ska laga vår mat och inte bli avskräckta redan vid punkt 1 så brukar du aldrig få läsa att lök ska stekas i 30 minuter, även om vi skulle vilja, men 10 minuter är ett önskemål. En rekommendation är också att använda rejält med fett så att det riktigt omsluter löken. Gör det och sätt värmen på svag till medelstark värme så kan löken stå och puttra för sig själv i  5-10 minuter medan du förebereder resten. Du kan röra om någon gång men i princip blir löken självstekande. Lökstekning är en hel vetenskap som Lisa har gjort en djuplodande beskrivning av här: https://taffel.se/blog/segerns-sotma-konsten-att-steka-lok. 

Löken bidrar, med många andra livsmedel  som lök, svamp, buljong, kål, kombu, miso och näringsjäs,  till umamin i den här soppan och lager på lager principen gör att man får till en ganska schysst buljong på kort tid. Kombun kan du hoppa över om du inte har den (och kanske smaksätta med lite soja istället) men den ger god sälta och det samma gäller näringsjästen (finns i hälsokostaffären) även om den också ger fina B-vitaminer. Var varsam med mison så att soppan inte blir för salt. Blir du väldigt törstig efter maten så kan det vara ett tecken på översaltning eller så är det ett tecken på att du behöver smälta maten, sätta fötterna högt och ta en drink. 


Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Du behöver: 

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 färska majskolvar
150 g färska shitakesvampar eller 20 g torkad skivad svamp (blötlägg den innan)
250 g salladskål
3 msk koncentrerad kantarellfond eller grönsaksfond
ev. 1 bit kombu
ca 2 liter vatten
200 g torkade nudlar eller 500 g färska
ca 5 msk vit miso
4 msk näringsjäst
1–2 msk sriracha chilisås
4 ägg
30 g smör
furikake, sesamolja och gräslök
chiliolja eller sriracha till servering
rapsolja till stekning

Gör så här: 

1. Skala och finhacka den gula löken. Lägg den i en kastrull med rikligt med olja och stek löken på svag värme tills den mjuknar medan du förbereder resten ca 10 minuter. Rör om någon gång och se till så att det inte är för varmt. 
2. Skala och finhacka vitlöken. Skär majsen av kolvarna. Skiva svampen. Ta bort fyra fina blad från salladskålen och strimla resten fint.
3. Blanda vitlöken, den strimlade kålen och svampen med löken, höj värmen och fräs i ytterligare några minuter under omrörning.
4. Tillsätt fond och vatten och låt koka på medelvärme under lock i ca 15-30 minuter.
5. Koka äggen mjuka, ca 6 minuter. Spola dem kalla.
6. Rosta majskornen i en stekpanna med lite olja på hög värme tills de har fått fin färg. 
7. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen i en separat kastrull.
8. Strimla gräslöken, skala och dela äggen.
9. Blanda ned miso i soppan, vispa tills den har löst sig och koka upp igen så att buljongen blir riktigt het. Blanda ned näringsjäst och smaka av med sriracha för en het misovariant. Smaka ev. av med soja men har du använt kombu och tillräckligt med miso så brukar det inte behövas. 
10. Lägg de sparade kålbladen i soppskålarna. Lägg i nudlar och hälften av majsen och häll på den heta buljongen.  Toppa med ägghalvor, resten av majsen och en rejäl klick smör. Droppa över lite sesamolja, furikake och gräslök. 
11. Servera gärna sriracha eller chiliolja vid sidan av att man kan reglera styrkan på soppan.

Bild för Ylva Bergqvist
2017-06-19
Av

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
2017-06-13
Bild för Ylva Bergqvist
2017-01-31
Bild för Ylva Bergqvist
2017-01-31
Bild för Ylva Bergqvist
2017-01-31
Bild för Ylva Bergqvist
2017-01-31