Majspannkakor med avokado

Ibland när jag blir sugen på kulturarv tar jag fram min förteckning över svensk allmogekost. Här finns inga egentliga recept (måttsatsen lanseras först på 1950-talet), mer flyktiga beskrivningar över förfädernas middagsvanor: Rågmjölsgröt. Korngrynsgröt. Potatisgröt (ätes med lingon). Barnsängsgröt (vetemjöl, mjölk och socker, upplägges på tennfat). Ärtsoppa. Träpärnasoppa (päron i koklag, avreds med vetemjöl och mjölk). Korngrynsvälling. Risgrynsvälling. Bonnbönsvälling. Glöhoppa (enligt beskrivningen "en skiva stärkelse stekt på glöden. Skivorna skäres emedan stärkelsen vattnas ur").

Detta är mina rötter. Ur denna gråa sörja är jag sprungen. På denna kost överlevde generationer före mig pesten, kopporna, krigen, kölden, svälten, skabben, skammen, värken, klådan, ledan, dryparn och Lilla Katekesen. Undra på att min kropp älskar kolhydrater.

Majspannkakor med avokado

Receptmakare: lotta lundgren

Portioner: 4

Tid: 20 min

  • 5 dl djupfryst majs
    4 ägg
    3 dl dinkelsikt
    1 1/2 tsk bakpulver
    4 dl mjölk
    1 tsk salt
    smör till stekning
  1. Spola av majsen med varmvatten ur kranen så att den tinar något.
  2. Vispa upp äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet, bakpulvret, saltet och vispa till klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och rör ner majsen.
  3. Stek till plättar i smör på medelvärme (om du vill håller du plättarna varma i ugnen på 150°C medan du steker klart).
  4. Servera med hackad avokado, koriander och limeklyftor.

Tips: Om du är den lyxiga typen kan du lägga till hackade räkor och en nypa cayennepeppar i smeten .

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren