Majspannkakor med avokado
Ibland när jag blir sugen på kulturarv tar jag fram min förteckning över svensk allmogekost. Här finns inga egentliga recept (måttsatsen lanseras först på 1950-talet), mer flyktiga beskrivningar över förfädernas middagsvanor: Rågmjölsgröt. Korngrynsgröt. Potatisgröt (ätes med lingon). Barnsängsgröt (vetemjöl, mjölk och socker, upplägges på tennfat). Ärtsoppa. Träpärnasoppa (päron i koklag, avreds med vetemjöl och mjölk). Korngrynsvälling. Risgrynsvälling. Bonnbönsvälling. Glöhoppa (enligt beskrivningen "en skiva stärkelse stekt på glöden. Skivorna skäres emedan stärkelsen vattnas ur").
Detta är mina rötter. Ur denna gråa sörja är jag sprungen. På denna kost överlevde generationer före mig pesten, kopporna, krigen, kölden, svälten, skabben, skammen, värken, klådan, ledan, dryparn och Lilla Katekesen. Undra på att min kropp älskar kolhydrater.
Majspannkakor med avokado
Receptmakare: lotta lundgren
Portioner: 4
Tid: 20 min
- 5 dl djupfryst majs
4 ägg
3 dl dinkelsikt
1 1/2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
1 tsk salt
smör till stekning
- Spola av majsen med varmvatten ur kranen så att den tinar något.
- Vispa upp äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet, bakpulvret, saltet och vispa till klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och rör ner majsen.
- Stek till plättar i smör på medelvärme (om du vill håller du plättarna varma i ugnen på 150°C medan du steker klart).
- Servera med hackad avokado, koriander och limeklyftor.
Tips: Om du är den lyxiga typen kan du lägga till hackade räkor och en nypa cayennepeppar i smeten .
Kommentarer
Jamen precis, det ligger i generna. Själv älskar jag potatis. Pären. Det ligger också i generna.
Hrmm, jag må ha varit en Messersmith (även) i tidigare existenser, och kanske är det så att ränderna aldrig går ur, men... I både min Mannerheim/Sparres "Kokbok, för finsmakare och vanliga hungriga" anno 1935 och Emma Nygrens "Husmoderns Kokbok (mindre utgåvan)" anno 1920 anges recepten med dl, msk och tsk, även om viktmått är vanligast. Däremot så saknar faktiskt båda Majspannkakor med avokado till deras ofrånkomliga nackdel.
Dom är otroligt goda dom biffarna. Det är allt snasket i färsen. Moussakan bygger på samma princip kan man säga. Och så ska det var mycket tomater på och mycket fetaost till. Sen mår man som en grek.
Gjorde lammfärsbiffarna med pesto igår... Åååh, det var himmelskt gott, riktigt längtar till lunchen idag eftersom ett gäng biffar fått följa med i matlåda idag. Nästa gång blir det moussakan.
Det är mycket mat för pengarna. Och om man kan tänka sig ett mindre hälsosamt tillbehör än guacamole så kan jag rekommendera varm lönnsirap som man låter en klick smör smälta ner i.
Ville dock inte visa detta på bild. För porrigt.
I like, det verkar ju helt klart prisvärt!
Majspannkakor går jag inte igång på. Däremot dina texter.
Heja! Mer sånt!
Åh, gud så gott. Och avocado är ju ljuvlig till det mesta.
Din blogg är som en virtuell kokbok förresten, trevlig att bläddra i!
Haha. Du har helt rätt. Det fanns både teskedar och matskedar i recepten innan 1950 – och på den tiden angav dessa volymenheter vad just en tesked eller matsked ur bestickslådan rymde. Hade man av en händelse mycket små teskedar så blev alltså tsk en mycket liten mängd. Hade man större tsk, ja, ni fattar. Måttsatsen med standardiserade volymenheter för tsk och msk är däremot en svensk uppfinning lanserad av Vår Kokbok 1951.
Sedan är nog anledningen till att recepten i min Förteckning över ... saknar måttangivelser helt enkelt att folk stod och höftade och lagade sin gröt på känsla. Puss.
Sidor