Makalös morotskaka från Malawi

Receptmakare: Heuglin's lodge/ Anna Billing

Portioner: 12

Tid: 2 - 2 1/2 timmar

När jag provbakade receptet hemma gjorde jag en del förändringar. Visst var det kokos i? Sedan bytte jag ut merparten av sockret och florsockret mot Nordic Sugars råsocker strö och flor. Det är Fairtrade-socker från Chikwawaprovinsen i Malawi och passade därför extra bra, tyckte jag. Toppingen är mitt eget påfund, men där använde jag vitt florsocker för att behålla morötternas färg intakt.

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 4 dl råsocker strö
  • 4 ägg
  • 7 1/2 dl finrivna morötter (4 st stora)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 1/2 dl solrosolja
  • 2 dl riven kokos
  • 2 dl ananaskross (250 g netto)
  • Glasyr:
  • 200 g philadelphiaost
  • 100 g mjukt smör
  • 400 g råsocker flor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Topping:
  • 2 dl grovrivna morötter (1 stor)
  • 1 msk florsocker (vitt)
  • 1 msk citronsaft
  • Några färska myntablad
  1. Ställ in ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver, kanel och salt i en stor bunke.
  3. Gör en grop i mitten och knäck i ägg och solrosoljan. Blanda väl med en trägaffel.
  4. Skala morötterna och riv dem på rivjärnets fina sida.
  5. Häll bort juicen från en 430-gramsburk konserverad ananas och pressa ur det sista så att det kvarvarande fruktköttet inte blir alltför blött. Du kan givetvis använda motsvarande mängd färsk ananas. Skala den och skär bort den hårda mittstocken innan du hackar den fint. Rör ananasen med morötterna och vänd ner alltihop i kaksmeten. Blanda väl.
  6. Smöra och bröa en 24 cm springform (med löstagbar botten). Häll i kaksmeten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 150 grader och baka i ytterligare 45 minuter. Pröva med en sticka att kakan är fast, ingen smet ska fastna på stickan.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du tar av formen. Under tiden blandar du glasyren.
  8. Vispa med elvisp rumstempererat smör med philadelphiaosten. Tillsätt vaniljen och råsocker flor och vispa helt slätt.
  9. Använd en spatel eller slickepott och täck kakan helt med glasyren. Låt den stå kallt en stund så att glasyrens yta blir spröd.
  10. Skala och riv en stor morot grovt till topping. Blanda med pressad citronsaft och vitt florsocker. Krama ur överflödig vätska så inte glasyren rinner av. Lägg på toppingen strax innan servering.

Bild för Anna Billing
2010-06-10
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing