Mammas julköttbullar, typ tionde iterationen

Det blir inte jul om jag inte får laga familjens julköttbullar. Familjetraditionen är att laga på känn (mamma kan), men eftersom mått som "åtta strukna matskedar - ja, av den sorten vi hade när du var liten, inte de nya" tenderar att bli luddiga i översättning håller jag på och testar mig fram till en version i mer allmängiltiga mått. Nu är jag på ungefär tionde iterationen, som är en nästan perfekt kopia av köttbullarna jag minns.

Det här blir extra kryddiga, juliga köttbullar som smakmässigt matchar resten av julbordet. Om du kan, leta rätt på färsk butiksmald färs istället för den långhållbara men tråkiga som är ‘packad i skyddande atmosfär’. Och räkna med att få köpa separata paket med fläsk- och nötfärs! Oftast är det svårt att få tag på färdig blandfärs i proportionerna 70/30, och till det här receptet blir 70/30 bra mycket bättre än 50/50.


Portioner: Ca 70 medelsmå köttbullar
Tid: Ungefär en timme
Du behöver: 

1kg blandfärs 70/30 dvs

ca 700 g nötfärs
ca 300 g fläskfärs

1 ägg

1 liten till medelstor rödlök

0,5 dl ströbröd

0,75 dl vispgrädde

Ca 3 tsk hel svartpeppar

Ca 0,5 tsk hel vitpeppar

Ca 0,5 tsk hel kryddpeppar

Tillsammans ca 2-2,5 tsk finmortlad peppar - slutmängden är det viktiga

Knappt 2 tsk salt

 

Gör så här: 
  1. Mortla pepparn riktigt fint. Det tar ett tag, och de sista bitarna kan vara svåra att få bort. (När det händer brukar jag sikta bort det färdigmalda med en liten sil, hälla tillbaka de envisa resterna och mortla klart.) Det blir klart bäst med färska kryddor. Man kan öka på kryddpepparen lite om man verkligen gillar kryddpeppar.
  2. Skala och ansa rödlöken, och riv den till mos på den fina sidan på ett rivjärn. Använd den sedan direkt! Får den stå blir den väl stark, och kanske besk.
  3. Blanda lökmos, ägg och grädde. Rör ner ströbrödet, sedan kryddorna.
  4. Blanda ner färsen, först fläsk och sedan nöt, och fortsätt blanda tills smeten är jämn i färgen. Det är drygt och tar tid, men om smeten är ordentligt blandad blir bullarna blir snyggt runda och får finare konsistens.
  5. Rulla bullarna. Smeten borde vara lättrullad och fast, men känns det ändå kladdigt hjälper det väldigt bra att doppa händerna i kallt vatten.
  6. Stek i omgångar på medelvärme - det blir 5-6 lagom fulla stekpannor.

Tips: Det är rätt drygt att steka köttbullar på ett kilo färs; betydligt roligare på två! En rullar, och en steker. Använd gärna två stekpannor också. Hjälps ni åt är det lagom att börja steka när ungefär en tredjedel av färsen är rullad till köttbullar.

Receptet är skapat och lagat av:
Bild för Malin Sandström

Mer från Malin Sandström


Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström