Mandelkaka med rosmarin och citron serverad med äppelkompott

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8

Tid: 1 timme, 15 minuter

Den här kakan blir bara godare om den får stå till sig en dag. Rosmarin, citron och mandel är en suverän trojka. Om din färska rosmarin kommer från en sån där liten pluttkruka kan det vara bra att öka på dosen eftersom den inte är så smakstark.

  • 175 g smör
  • 2 dl socker
  • 100 g mandelmassa
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1 tsk finhackad färsk rosmarin eller 2/3 tsk torkad
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl äppeljuice eller mjölk
  • 3 dl mjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • Äppelkompott:
  • 2 cm vaniljstäng
  • 3 stora äpplen, gärna gravenstein
  • 3/4 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
  • lite pressad citron
  1. Riv mandelmassan fint. Det går lättare om den är kyld. Smörj och bröa, mandla eller mjöla en kakform, ca 1, 5 l.
  2. Vispa socker och smör riktigt vitt och pösigt i en stor skål med maskin, minst 5 minuter. Det här är viktigt för att få in luftbubblor i kaksmeten.
  3. Vänd ner mandelmassa, citronskal och rosmarin. Rör ner äggen ett i taget. Sikta över mjölet och bakpulvret med hälp av en sil och vänd ner det. Siktningen ger en mörare, lättare kaka. Jag brukar blanda mjöl och bakpulver i själva silen.
  4. Vänd ner äppeljuicen. Klicka smeten i den förberedda kakformen och jämna till ytan.
  5. Grädda kakan i ugn 150°C ca 50 minuter. Exakt tid beror på ugn och kakformens utformning. Testa att kakan är klar genom att sticka i den med en trästicka son ska vara okladdig. Låt kakan svalna i formen ca 5 minuter och stjälp sedan upp på ett fat.
  6. Gör äppelkompotten medan kakan gräddas.  Skala äpplena och skär i stora bitar. Snitta vaniljstången och skrapa ur den. Dra av skrapet på äpplena.
  7. Smält försiktigt sockret i en liten tjockbottnad kastrull av teflon eller rostfritt. Vänd ner äpplena och vaniljstång. Pressa ner några teskedar citron. Låt puttra mycket sakta under lock tills äpplena mjuknat. Rör om då och då så att du får ett mycket grovt mos.
  8. Smaka av med mer socker och citron om det behövs. Moset ska vara friskt för att bryta av mot den söta mäktiga kakan.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh