Mangold med timjan och citron
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Med timjan och citron blir mangolden dramatiskt snygg och välsmakande till stekt fisk och potatismos.
- 2-3 msk smör, olivolja eller annan olja att steka i
- ca 650 g mangold, sköljd och fortfarande lite blöt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 tsk färsk timjan
- citronsaft
- salt
- svartpeppar
- Skär bort mangoldbladen från stjälkarna. Skär stjälkarna i centimeterbreda skivor och hacka bladen grovt, stjälkarna ska få ett försprång så blanda inte.
- Fräs vitlöken i en gryta tills vitlöken precis börjar ta färg.
- Lägg i mangoldstjälkarna, sätt på locket och låt stjälkarna puttra tills de börjar mjukna, det tar flera minuter, rör om då och då.
- Lägg i bladen, sätt på locket och tillaga tills bladen faller ihop, cirka 2-3 minuter, rör om någon gång.
- Ta bort locket, tillsätt timjan, salta, peppra och tillaga på hög värme i cirka 2-3 minuter tills vätskan försvunnit.
- Rör ner citronskalet innan servering och pressa eventuellt över citronsaft.