Melonsallad med rostad anis och rostad mandel
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 som stor förrätt
Tid: 25 minuter
Jag älskar salta sallader med melon. Med rostad anis får den här sommarlätta rätten smak av Grekland. Välj de meloner som är i säsong men inte allt för söta.Saltå kvarn säljer färdiga rostade mandlar. Annars rostar du oskalade mandel i torr panna på låg värme tills de doftar och fått lite mörkare färg. Se till att fetaosten är riktigt kall så går det lätt att riva den.
- 1 dl rostade mandlar
300 g vattenmelon
300 g ogenmelon eller honungsmelon
2 salladslökar elelr 1 liten färs rödlök
75 g fetaost, kylskåpskall
klotbasilika eller grekisk basilika
Basilika till garnering - Till dressing:
- 2/3 tsk anis
1/2 tsk finrivet citronskal
1 msk vit balsamvinäger eller sherryvinäger
1 msk mild olja
- Rosta anisfröna i torr panna tills de börjar dofta. Krossa dem lätt med kniv eller i mortel. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
- Tag ut kulor av melonen eller skär den i vackra bitar. Finstrimla salladslöken på snedden. Blanda melon, lök och dressing. Salta och peppra.
- Arrangera i glas eller i skålar. Toppa med mandel och smulad fetaost. Dekorera med basilika.