Midvinterfrukost: Karamelliserad grapefrukt

Tycker du att jag skriver för komplicerade recept? Jaja, du har rätt. Låt mig kompensera med ett riktigt enkelt.

Grilla din grape! Upphettningen rundar av lite syrliga kantigheter och lockar fram nya sidor. Ytterligare en fördel för alla morgontrötta är att grapefrukten blir lättare att karva ut när den hettats upp.

Jag tycker grapefrukten blir bäst med antingen ingefära eller salt, inte båda delarna. Ingefäran ger som du förstår en liten gnista av kryddhetta. De där få flingorna havssalt ger inte bara en kaxig smakbrytning, de hjälper dessutom till att balansera beskan. Du kan behöva trimma in metoden för din ugn en smula, bland annat avgöra hur nära grillelementet frukten ska stå. Men vad vore livet utan utmaningar?

Den fina bilden är tagen av Linus Meyer. Jag ska snart skriva en lång text om hans förträfflighet.


Portioner: 2
Tid: 15 minuter
Du behöver: 

1 stor grapefrukt
ev. 2 krm torkad mald ingefära
ca 2 msk grovt råsocker

TILL SERVERING
ev. grovt mortlade macadamianötter eller flagad rostad mortlad mandel
ev. finmalt havssalt

Gör så här: 
  1. Halvera grapen rakt över midjan. (Om grapefrukt har en midja? Jadå, det är bara att den, precis som min, är lite svår att urskilja.) Kyl gärna halvorna en kvart i frysen.
  2. Sätt ugnens grillelement på full sula, ca 275 grader. Skär av en mycket tunn platta av skalet i varje kortända på halvorna så att de kan stå stadigt.  Halvera grapefrukten.  Skär loss varje klyfta från skalet på ”kortsidan” av klyftan genom att sticka ner en spetsig kniv. Du behöver inte skära på sidorna, värmen får klyftorna att bli mer lättätna. Ställ grapefrukten på ett ugnsfast fat.
  3. Kolla att grillelementen glöder rött. Strö ingefära över grapefrukten om du är sugen på det. Bred ut sockret men undvik kanterna med 1 cm marginal.
  4. Ställ grapefrukten under grillelementet, lite högre än mitt i ugnen är lagom i min ugn. Låt stå tills ytan är bubblig och mörknat lite, 10-15 minuter.
  5. Strö över lite finmalt havssalt och krossade nötter om du vill. Servera bums.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh