Minifikon i blodapelsinreduktion med rostad svartpeppar

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8

Tid: 1 timme

Rara bebisfikon hittar du på grönsakstorg, i saluhallar och i Mellanösternbutiker. Annars kan du använda vanliga fikon. Rasande gott till tunt skuret griskött eller att speta upp på en tandpetare med en kub rivig fårfeta. Kanske kan du vara riktigt modig och skeda en aning av den högpotenta kompotten över vaniljglass? Halvera kryddmängderna om du har lättstötta smaklökar. Det blir gott i alla fall.

  • 250 g minifikon
  • 7 dl blodapelsinjuice
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1/2 tsk korianderfrö
  • 1 liten kanelstång, grovt krossad
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 krm saffran
  1. Rosta svartpeppar och kanel i en torr panna tills det börjar dofta. Rör om noga. Passa noga så att det inte bränns. Rosta därefter fänkål och korianderfrö tills de börjar dofta. Krossa alltsammans grovt i mortel.
  2. Lägg fikonen och juicen i en tjockbottnad teflonpanna eller vid kastrull. Koka upp blandningen och låt sjuda försiktigt under lock tills fikonen är mjuka men håller formen, ca 30-60 minuter. Det får aldrig stormkoka. Fiska upp fikonen.
  3. Tilllsätt socker och saffran i lagen. Låt lagen koka ihop utan lock till simmig konsistens, ca halva volymen. Vänd ner fikonen och smaka av. Låt svalna. Förvara i kyl.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh