Misomajonnäs med lime

Ordet majonnäs är tvärute. Allt, precis allt, där olja vispas ner ska idag kallas emulsioner. Jag har inget mot emulsioner, många av mina bästa såser är emulsioner. Men ordet låter lite träigt. Så misomajo, är vad jag kallar det. Hur som helst har jag märkt att valet av miso är enormt viktigt. Du behöver leta upp en riktigt blek och skön variant med låg sälta och rik sötma, baserad på ris och sojabönor. Jag hittade min på Omi Food på Olofsgatan. Servera misomajonnäsen till pocherad lax eller kyckling. Gröna bönor och gari (sushiingefära är gott till. Sötpotatis också.


Portioner: 6-8
Tid: 10 minuter (max!)
Du behöver: 

1 litet ägg
    2 msk mycket ljus miso (shiro)
    4 dl jordnötsolja
    ca 2 msk pressad lime
    ca 1 tsk råsocker
    (ca 1/3 tsk chiliflingor)

Gör så här: 
  1. Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Mixa samman ägg och miso i en matberedare. Tillsätt 3 dl av oljan lite i taget.
  2. Stäng av mixern, tag ur kniven och rör mer sista decilitern olja för hand. Det gör oljan mjukare eftersom oljedropparna i emulsionen blir större. Vill du ha en hårdare majonnäs mixar du ner den oljan också.
  3. Smaka av med lime och socker. (vid det här laget borde majon vara så god att du inte vill sluta smaka av. ) Rör ner chili om du gillar det.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh