Moqueca

Den här fina maträtten tar runt en timma att laga och lämpar sig både till vardag och fest kan jag tycka. Vill man göra den jävligt helgig och trevlig så ska man så klart vara lite berusad när man lagar maten och man kan välja trevliga och lite mer exklusiva fisksorter. Hummer är nog alldeles utmärkt till riset.

Till vardags går det bra med MSC-märkt torskrygg från frysdisken och i riset kan man köra med frysta eller konserverade musslor.


Portioner: 6 portioner
Tid: 1 timma
Du behöver: 

Moqueca
600-800 g fast fisk, t ex torsk, kolja eller lax
saft från 2 stora lime
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
1 purjolök
1 röd paprika, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflingor
1 burk konserverade tomater
1 burk kokosmjölk
1 kruka färsk koriander
salt och peppar
 
Musselris
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
3 dl jasmin- eller basmatiris, ordentligt sköljt
6 dl fiskbuljong
1 burk (200 g) konserverade musslor
salt och svartpeppar

Quesadillas
4 tortillabröd
3 dl riven ost
en satans massa picklad jalapeno
bladspenat
smör eller neutral olja att steka i

Gör så här: 

Skär upp fisken i bitar, typ kuber med 3-4 cm långa sidor. Lägg i en bunke och blanda ner limesaft och pressad vitlök. Salta och peppra ordentligt. Ställ in fisken i kylen.

Finstrimla det vita på purjon men spara det gröna till senare. Fräs den strimlade purjon tillsammans med paprikatärningarna i lite olja tills allt börjar mjukna. Tillsätt då paprikapulver och chiliflingor och fräs fem minuter ytterligare. Lägg ner konserverade tomater, kokosmjölk och det gröna från purjon som du hackat grovt i grytan och låt puttra utan lock i minst en halvtimma. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden grytan kokar så kan du göra riset. Stek löken och vitlöken i olja tills den blir lite brynt i kanterna. Tillsätt riset och stek i fem minuter under omrörning. Häll sedan över buljongen på riset och koka upp, rör om ordentligt och ställa ner plattan på noll. Efter 20 minuter är riset klart. Rör då ner musslorna och ta även med spadet från burken. Smaka av med salt och peppar och håll lite småvarmt till servering.

När grytan har puttrat i en halvtimma kan du hacka nästan hela korianderkrukan, men spara några blad för garnering. Ta bort grytan från plattan och börja med att röra ner koriandern. Vänd sedan försiktigt ner fiskbitarna tillsammans med limemarinaden, allt ska ner i grytan. Smaka av grytan med salt och svartpeppar.

Lägg ihop grejerna till quesadillasen och stek försiktigt. Jävligt lätt att bränna brödet.

Låt dem svalna lite efter stekning och skär upp i tårtbitar.

Servera musselriset med grytan och garnera med lite koriander. Lägg upp några tårtbitar från dina quesadillas på varje tallrik.

Bild för Anders Johansson
2015-10-24
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson