Morotssallad med pinjenötter och apelsinblomsvatten
receptmakare: Lisa förare winbladh
Portioner: 4
Tid: 10 minuter
Passar lika fint till fisk som kött.eller en bit feta i all enkelhet. Prova gärna att låta de strimlade morötterna svettas i lite smör eller olja så får du en mildare mjukare sallad. finstrimlad mynta är gott i salladen.
- 4 stora morötter
2 små saftiga apelsiner
2/3 tsk korianderfrö
1 tsk apelsinblomsvatten - 1 tsk socker
1/2 dl pinjenötter - 1 msk granatäppelsirap
sal, nymald svartpeppar
- Rosta korianderfröna i en liten kastrull på medelvärme tills de börjar knäppa och dofta. Stöt grovt i mortel.
- Grovriv eller finstrimla morötterna. Skär skalet av apelsinerna och skär dem i fina filéer eller små bitar. Blanda med koriander och apelsinblomsvatten. Smaka av med salt, socker och ev mer apelsinblomsvatten. Låt stå och samla smak minst en kvart.
- Rosta ev pinjenötterna i torr panna tills de börjar dofta. Strö över salladen. Ringla över granatäppelsirap.