Morsdagsmackor med grillat sidfläsk

Det är morsdag på söndag och givetvis läge att fjäska. Jag tänkte att vi ska grilla sidfläsk och din viktigaste uppgift blir inte att stå vid grillen och dricka öl som vanligt, nej det viktigaste är att du faktiskt gör allt det andra också, som att baka brödet och göra rörorna.

Till dagens mat har jag använt färskt sidfläsk som jag skurit upp i väl tilltagna skivor och sedan rimmat ett par dygn tillsammans med salt, socker och kryddor. Därefter är skivorna grillade direkt över en glödbädd och samtidigt rejält penslade med en smaskig glaze. Det är grunden i maträtten och sen ska ju fläsket ätas på lämpligt sätt också.

Nedan kommer det egentligen tre recept, grillat sidfläsk och två röror - tonfiskröra och ananassalsa. Plocka lite som ni vill i det där. Jag gjorde båda rörorna så det blev lite variation hos mackorna. Mackan med tonfiskröra kan nog med fördel göras på lite grövre bröd.

Det ska sägas att viss inspiration kommer från det här receptet hos Serious Eats men inte så jättemycket. Jag tycker dock om att vara ärlig med såna saker.


Portioner: 6-8
Tid: 1 timma + 2 dygns förberedelser
Du behöver: 

Rimmat sidfläsk

1 kg färskt sidfläsk (färdigrimmat funkar också)
2 msk salt
4 msk strösocker
1 tsk cayennepeppar
1 tsk dillfrön
0,5 nymald svartpeppar

Glaze

1 dl hoisinsås
0,5 dl honung
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven färsk ingefära
saft från en lime
1 tsk salt
1 msk nymald svartpeppar

Tonfiskröra

1 burk tonfisk i vatten
1 schalottenlök, finhackad
1 msk finhackat äpple
0,5 dl amerikansk majonnäs
0,5 dl finhackad persilja
salt och peppar efter smak

Ananassalsa

1 färsk ananas, tärnad
en halv kruka koriander, finhackat
en halv röd chili, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
saft från en lime
salt, svartpeppar och socker efter smak

Fläskmackor

små källarfranskor, gärna hembakta
lite finstrimlad färsk vitkål
grillat sidfläsk i skivor
tonfiskröra eller ananassalsa

Gör så här: 

Grillat fläsk

Skiva fläsket i 1 cm tjocka skivor. Blanda ihop salt, socker, cayennepeppar, dillfrön och svartpeppar och gucka ihop det med fläsket i en bunke. Ställ in i kylen ett par dygn.

Tänd grillen med ordentligt med kol. Nu ska det bli fruktansvärt hett.

Blanda ihop ingredienserna till din glaze och gör dig redo med en pensel. Själv har jag en rätt så lång silikonpensel för den här typen av matlagning.

Lägg på fläskskivorna på grillen och grilla ungefär fem minuter på varje sida, men vänd ungefär varannan minut, lite beroende på hur varmt du får det på grillen. Vi vill inte bränna något. Pensla på ordentligt med glaze under tiden. Jobba ordentligt med locket till grillen också om det börjar brinna. Detär överlag det verktyg man har till hjälp när det brinner i grillen. På med locket och kväv, håll inte på och åbäka dig med någon vattenspruta.

Rörorna

De här ska du så klart göra innan du grillar. Rör ihop ingredienserna till rörorna och ställ in i kylen tills det är dags för servering.

Mackorna

Grilla gärna snittytan hos frallorna, det blir mycket godare på det sättet och grillen har du ju redan tänd eftersom du har grillat sidfläsket. Montera sedan upp på underbrödet: lite finstrimlad vitkål, en rejäl skiva grillat fläsk och sedan tonfiskröra eller ananassalsa.  Avsluta med att lägga på överbrödet.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson