Muffins med mandelmassa, lime och nektarin
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 12
Tid: 30 minuter
Det här blir mycket saftiga och kompakta muffins. Ersätt gärna med annan frukt som är i säsong. Eller konserverade aprikoser om vintern.
- 1 tsk anis
1 tsk mald kanel
1 1/2 dl strösocker
125 g smör eller margarin
1 tsk rivet limeskal
3 ägg
3 dl (180 g) vetemjöl
2/3 tsk bakpulver
100 g grovriven mandelmassa
1/2 dl mjölk
2 mogna nektariner i bitar
smör och ströbröd till formen
- Värm ugnen till 225°C. Stöt kryddorna fint med saltet.
- Vispa socker, smör, citronskal och de stötta kryddorna med elvisp tills det är riktigt vitt och pösigt.
- Vispa ner äggen ett i taget. Rör ner mjölken med lätt hand.
- Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner i smeten med hjälp av en finmaskig sil. Siktningen gör att muffinsarna blir mörare och luftigare. Vänd till sist ner frukten som blivit kvar i silen. Vänd runt försiktigt.
- Klicka upp smeten i en smord och bröad teflonmuffinspanna eller 12 stora muffinsformar. Grädda i ca 12 minuter tills muffinsarna är torra i mitten när du testar med en provsticka.
- Låt svalna något, stjälp försiktigt upp ur teflonformen och låt sedan svalna på galler.