Nån slags minestrone
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 3-4
Tid:30 minuter
Den här soppan påminner vagt om minestrone men lever sitt eget liv. Variera med vad du hittar på marknaden.
- 100 g bra bacon eller sidfläsk i stavar
- 1 rödlök, fint hackad
- 1 stor morot, fint hackad
- 2 selleristjälkar, fint hackade
- 2 vitlökslyftor, fint hackade
- 1 fänkål, grovt hackat
- 1 kålrabbi, grovt hackad
- 150 g svartkål, grovt strimlad
- 1 burk bra hela tomater, ex Mutti
- 150 g mangold, grovt strimlad
- 7,5 dl kycklingbuljong, helst hemgjord
- 1,5 dl soppasta, ex stelline el risoni
- Parmesan för servering
- Olivolja
- Hetta upp en panna med en slatt olivolja och stek baconstavarna knapriga. Ta ur men spara fettet. Sänk värmen till medellåg.
- Fräs lök, morot, selleri och vitlök i baconfettet tills det mjuknar, ca 10 minuter.
- Ha i fänkål och kålrabbi. Fräs 5 minuter till.
- Ha i tomater och svartkål och eventuellt lite buljong så att det täcker hyfsat. Puttra sakta i 10-15 minuter.
- Ha i mangold, pasta och resten av buljongen. Koka efter pastasortens behov, ca 6-8 minuter. Jag tycker personligen inte att soppasta ska vara al dente.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite chiliflingor.
- Servera med parmesan och rivjärn.