Nattjästa surdegsbröd med lite fuskjäst

Receptmakare: Isobel hadley-kamptz (med tydlig inspiration från martin johansson)

2 bröd

Tid: 1,5 dygn

  • Till surdegsmatning:
  • 2 x 100 gram vetemjöl
  • 2 x 80 gram ljummet vatten
  • Till brödet:
  • 550 gram vetemjöl special
  • 375 gram vatten som blötlagt ett paket osvavlade aprikoser över natten
  • (ett paket osvavlade aprikoser)
  • 7 gram jäst
  • 15 gram salt
  • 180 gram vetesurdeg
  1. Mata surdegen (man behöver sannolikt inte köra dubbelmatning som jag gjorde, men bröden blev fenomenala så kanske är det ett smart trick)
  2. Häll vatten på aprikoser (jag skulle använda aprikoserna till puré till min unge, man kan förstås köra vanligt vatten också, men som sagt, bröden blev spektakulära på just det här sättet)
  3. Vänta tills du har tid att baka.
  4. Blanda mjöl, vatten och jäst på låg hastighet i assistent i 3 minuter.
  5. Låt vila 10 minuter
  6. Blanda i surdegen, kör 3 minuter till på lite högre hastighet.
  7. Vila 10 minuter
  8. Blanda i salt, kör ytterligare 3 minuter på ännu högre hastighet.
  9. Lägg i oljad burk i 20 minuter
  10. Ta ut degen och vik ihop som ett kuvert. Lägg i bunken igen. Vila 20 minuter till.
  11. Upprepa steg 10 två gånger till.
  12. Låt vila i 1 timme.
  13. Häll ut på mjölat bakbord och vik ihop till bröd. Jag rundrev inte eller någonting, jag bara vek och föste ihop dem försiktigt och lade sedan hälften i min enda och ordentligt mjölade jäskorg, hälften i en oljad form. Strö lite mjöl över och in i kylen.
  14. Sätt på ugnen på 375 grader. Inne i ugnen ovanpå gallret låg nu den stiliga stenen. Vänta minst 40 minuter så att stenen hinner bli varm.
  15. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen.
  16. Tag ut bröden ur kylen och vänd ut. Jag har ingen bagerispade så det enklaste jag kommit på är att vända dem på en skärbräda med ett bakplåtspapper på och sedan dra över bakplåtspappret på stenen. Jag kommer förhoppningsvis komma på något som ser lite mer proffessionellt ut så småningom. Tänk på att man inte ska tro att man kan komma bort från det här momentet genom att hiva in brödet med form och allt i ugnen. Formen är ju kylskåpskall och riskerar att spräcka stenen genom temperaturskillnaden. Lägg in några isbitar i långpannan och in med bröden på stenen!
  17. Grädda ca 15-20 minuter.
  18. Tröstät!

Bild för Isobel Hadley-Kamptz
2008-10-01
Av

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz